Cecilia Qvist är mäktigast. Fotograf: Spotify

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Direktörerna

Här är de 14 mäktigaste direktörerna. 

1. Cecilia Qvist
Ålder: 45 Head of global market: Spotify

Hon leder den geografiska expansionen i Sveriges just nu mest framgångsrika export- och varumärkessuccé och har så här långt ansvar för 78 länder.

INTERVJU: ”Jag har det bästa jobbet på Spotify”

2. Madeleine Persson
Ålder: 48 Operativ direktör: H&M

En riktig långvägare inom klädjätten som i dag är ansvarig för huvudvarumärket H&M. Det har visat sig vara det allra viktigaste i takt med de senaste årens försök och satsningar på helt nya varumärken som inte visat sig särskilt lyckade. 

Läs mer: ”Vi på H&M trivs bäst i lite motgång”

3. Mia Brunell Livfors
Ålder: 53 Koncernchef: Axel Johnson

Innan hon tillträdde som vd för Axel Johnson 2015 var hon rådgivare och styrelseledamot i bolaget. Dessförinnan var hon verksam inom Kinnevik i över tjugo år, varav de sista åtta som vd. 

Läs mer: Mia Brunell Livfors ska lära dig att konsumera

4. Lena Herder
Ålder: 54 Sverige-vd: Ikea

Nytillträdd landschef som tidigare basat över möbeljättens verksamhet i Nederländerna, Finland, Storbritannien och Irland. Sin karriär inom koncernen påbörjade hon redan under studietiden då hon jobbade extra på varuhuset i Malmö. 

5. Liza Jonson
Ålder: 43 Vd: Swedbank Robur

Hon skapar värde för fyra miljoner fondsparare samtidigt som hon ska bygga upp bolagets hållbarhetsengagemang. ”Nu är det dags att döda myten om motsatsen mellan avkastning och hållbara investeringar”, konstaterar hon i VA:s Hållbarhetspodden. 

6. Helena Saxon
Ålder: 48 Finansdirektör: Investor

Förutom att hålla i finanserna på Wallenbergs maktbolag sitter hon även i styrelserna för SEB och Sobi. Karriären inleddes som analytiker på investmentbanken Goldman Sachs. 

7. Cecilia Fasth
Ålder: 45 Vd: Stena Fastigheter

Basar sedan lite drygt ett år tillbaka över ett av Sveriges största privatägda fas­tighetsbolag, med över 20 000 bostäder och 3 200 lokaler och som har hakat på trenden att omvandla bostadsrätter till hyresrätter. Dessförinnan vd på Castellum och Eklandia. 

8. Helena Helmersson
Ålder: 45 COO: H&M

Sedan september förra året COO för H&M Group. Före detta hållbarhetschef och tidigare etta på VA:s lista över näringslivets mäktigaste. 

9. Maria-Pia Hope
Ålder: 49 Vd: Vinge

Hon är vd för en av landets största advokatbyråer med drygt 1 miljard i omsättning och som stod bakom överlägset flest företagsaffärer i fjol. Hennes byrå hamnar också oftast i topp när juridikstudenterna får sätta betyg på framtida arbetsgivare. 

10. Magdalena Gerger
Ålder: 55 Vd: Systembolaget

Styr över det svenska alkoholmonopolet med över 400 butiker och 5 000 anställda. Efter att fyra år i rad ha kammat hem priset Sveriges bästa serviceföretag fick hon 2018 silver. Etta blev Ikea. 

11. Caroline Cederblad
Ålder: 42 Vd: Sabis

Vd för familjeföretaget som hette Slagteriaktiebolaget i Stockholm vid starten 1874 och som hennes pappa tog över 1977. I dag omsätter matbutiker samt hotell och restaurangerna 1 miljard kronor. 

12. Azita Shariati
Ålder: 51 Vd: Sodexo

Lyckades med konststycket att på fem år öka antalet kvinnor i chefsposition på Sodexo från 14 till 50 procent. Tidigare etta på VA:s lista över näringslivets mäktigaste. 

13. Anna Malmhake
Ålder: 52 Vd: The Absolut Company

Sedan tre år tillbaka vd för Sveriges största internationella varumärkes­företag som ägs av en av världens största vin- och spritproducenter – franska Ricard Pernod. Karriären inleddes 1991 på Procter & Gamble. 

14. Ann Carlsson
Ålder: 52 Vd: Apoteket

Personalvetare som lyckats omvandla ett statligt monopol till en klar etta på en fri marknad och samtidigt få flera utmärkelser för sitt ledarskap. Dessförinnan tillbringade hon femton år inom Icagruppen. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019