Petra Einarsson är mäktigast. Fotograf: Billerud Korsnäs

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Börs-vd:arna

Här är de 21 mäktigaste börs-vd:arna.

1. Petra Einarsson
Ålder: 51 Vd: Billerud Korsnäs

Hon är en av svensk basindustris verkliga tungviktare som befinner sig i en unik position med möjligheten att bromsa ett av de just nu mest akuta och uppmärksammade globala miljöhoten och hjälpa oss ställa om mot mer hållbara alternativ.

2. Helena Stjernholm
Ålder: 48 Vd: Industrivärden

Hon är den före detta doldisen från riskkapitalvärlden som plötsligt steg fram i rampljuset som vd för investmentbolaget som kontrollerar en rad av Sveriges största bolag som Volvo, Ericsson och Sandvik. I år är det 75 år sedan bolaget bildades av de aktieinnehav som Handelsbanken samlat på sig efter 30-talskraschen. 

3. Annica Ånäs
Ålder: 47 Vd: Atrium Ljungberg

Leder fastighetsjätten sedan tre år tillbaka och har belönats för sitt jämställdhetsarbete av stiftelsen Allbright. Nu ska hon guida bolaget genom butiks­döden och in i framtiden. 

4. Birgitte Bonnesen
Ålder: 62 Vd: Swedbank

Hon har det svettigast just nu i svenskt näringsliv. I januari fick hon själv gå in som chef för bankens största affärsområde och sedan briserade penningtvättskandalen i Baltikum.  

5. Ebba Ljungerud
Ålder: 46 Vd: Paradox Interactive

Bytte gambling mot gaming när hon tog över vd-jobbet på spelförlaget förra året efter att ha suttit i styrelsen i flera år. In­nan dess hade hon varit tio år på Unibets moderbolag Kindred Group i London. 

6. Therese Hillman
Ålder: 38 Vd: Netent

Tillträdde som vd för bettingutvecklaren förra året, blott 38 år gammal, efter dryga året inom bolaget. Tidigare var hon vd för e-handelsföretaget Gymgrossisten. 

7. Biljana Pehrsson
Ålder: 48 Vd: Kungsleden

Bossar över fastighetsbolaget sedan sex år tillbaka. Nu återstår att se om bolaget kommer uppnå hennes kaxigt satta mål om ett förvaltningsresultat på 1,2 miljarder år 2020. 

8. Marie Inkster
Ålder: 46 Vd: Lundin Mining

Med tio års erfarenhet från gruvbolaget i ryggsäcken, senast som finansdirektör, utsågs hon till vd i juli 2018. Nu har hon format en nedbantad ledningsgrupp för att lättare kunna fatta snabba beslut och bland annat leta nya förvärv. Hon sitter också i styrelsen för Lundinkontrollerade Lucara Diamond. 

9. Lotta Lyrå
Ålder: 43 Vd: Clas Ohlson

Med en bakgrund från såväl sågverksbranschen som managementkonsultjätten McKinsey handplockades hon 2017 från Ikea till den svenska hemmafixarjätten. År 2018 fattade hon beslutet att lägga ned i Storbritannien och Tyskland, tidigare i år kom beskedet att hon tvingas avskeda 200 personer på huvudkontoret och i Insjön. 

10. Fredrika Gullfot
Ålder: 50 Vd: Simris Alg

Hennes klimatsmarta, algbaserade kosttillskott väntar fortfarande på sitt stora genombrott medan ett EU-godkännande drar ut på tiden. Under tiden fokuserar Simris Alg på marknader utanför Europa, med lanseringar i bland annat Sydkorea och USA. 

11. Eva Landén
Ålder: 53 Vd: Corem Property Group

Vd för fastighetsjätten sedan sju år tillbaka. År 2018 utsågs hon dessutom till styrelseordförande för statliga Specialfastigheter, som äger och förvaltar bland annat fängelser och domstolsbyggnader. 

12. Kristina Willgård
Ålder: 53 Vd: Addlife

År 2016 tog hon med sig life science-bolaget in på börsen. Sedan dess har bolaget ökat försäljningen rejält, samtidigt som aktiekursen mer än fördubblats. 

13. Elisabeth Peregi
Ålder: 47 Vd: Kappahl

Direkt från konkurrenten Lindex ska hon nu leda ännu ett pressat klädbolag genom de allt tuffare tiderna för detaljhandeln i spåren av e-handelsboom, butiksdöd och en eventuellt annalkande lågkonjunktur. 

14. Kristina Lindhe
Ålder: 60 Vd: Lexington Company

Hon är den före detta högstadieläraren som fått hela världen att köpa svensk­designade hemtextilier i New England-stil. Liksom retail i stort är det tuffa tider för företagets fysiska butiker – däremot ökar bolagets egen webbshop försäljningen ordentligt. 

15. Ingrid Nordlund
Ålder: 50 Vd: NGS Group

Leder sedan snart ett decennium tillbaka bemanningsföretaget som förser kunder i Sverige, Norge och Finland med personal inom vård, skola och ledarskap. NGS har genom åren förvärvat en lång rad bemanningsbolag inom olika branscher. 

16. Anette Frumerie
Ålder: 50 Vd: Besqab

Försäljningen av nyproducerade lägen­heter fortsätter att gå relativt trögt, men vd:n beskriver fastighetsbolagets ställning som stark och hoppas att en stabilisering av det politiska läget ska öka rörligheten på bostadsmarknaden. 

17. Ingrid Höög
Ålder: 56 Vd: Wise Group

Tidigare vd:n för Wise Professionals som för ett år sedan tog klivet upp på vd-stolen för hela koncernen som består av dussinet bolag inom rekrytering, konsultuthyrning och HR. 

18. Sofia Svensson
Ålder: 41 Vd: Lammhults

Vd för inredningsbolaget sedan september 2018. Närmast innan var hon vice vd och finanschef på Midway. 

19. Anneli Sjöstedt
Ålder: 57 Vd: Electragruppen

Hon skötte det Kalmarbaserade hemelektronik- och telekombolagets finanser i ett drygt decennium innan hon tog över topposten för sju år sedan. 

20. Jennie Högstedt Björk
Ålder: 44 Vd: Odd Molly

Tidigare sortimentschef och vice vd i moderbolaget. Sedan hon tog över vd-jobbet förra året har hon främst fått ägna sig åt att kapa kostnader genom att bland annat stänga en rad av de egna butikerna i Sverige för att i stället satsa utomlands med hjälp av partner. 

21. Annelie Brolinson
Ålder: 40 Vd: Hemcheck

Hon leder Karlstadsbolaget som vill förbättra kvaliteten på blodprover inom vården med hemolystestet Helge. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019