Fotograf: Northzone

”Jag vet hur tufft det är när man bara får nej”

Hon började karriären med att leta kapital till sin egen startup som i dag är värd 15 miljarder. I dag är Jessica Schultz en av landets mesta investerare på Northzone – och Näringslivets mäktigaste investerare 2019. 

Många känner henne som Jessica Nilsson och en av medgrundarna till den tyska e-matjätten Hellofresh som i dag är noterat på Frankfurtbörsen med ett marknadsvärde runt 15 miljarder kronor.

Hon hade längtat efter att få utöva entreprenörskap men gått och väntat på rätt idé. Det är inget hon rekommenderar till alla de hundratals entreprenörer hon träffar varje år.  

”Jag jobbade som strategikonsult på LEK Consulting, först i London och sedan i Los Angeles, men var sugen på att göra något annat. Jag bestämde mig för att flytta till Berlin och starta Hellofresh med två kompisar 2011. Men idén var långt ifrån klockren från början.”

Det som däremot blev rätt från början var enkelheten, konstaterar hon.

”Vi sökte på nätet efter recept och av rädsla för att bli stämda lade vi till några kryddor”, säger hon och skrattar.

”Recepten skrev vi ut på ett vanligt vitt papper, handlade själva och åkte tunnelbana hem till folk med kassarna. Vi var nära produkten och fick feedback från kunderna varje vecka.”

Rollerna bland de tre medgrundarna fördelades utifrån intresse. Jessica Schultz älskade marknadsföring och sälj så hon fick bli marknadschef och reste land och rike runt för att sälja in konceptet.

När hon får frågan om varför hon valde att lämna, en fråga som hon säkerligen fått många gånger tidigare, svarar hon:

”Jag träffade mitt livs kärlek. Han bodde i Stockholm så jag flyttade hem, lämnade det operativa och sålde mitt innehav till andra investerare. Jag ångrar inte det beslutet en sekund.”

Hennes plan var att för första gången verkligen stanna upp och fundera på vad hon ville göra härnäst. Men så blev det inte.

”Jag träffade teamet på Northzone genom en bekant från skolan. Känslan, att du lever och dör för de entreprenörer du jobbar med, tilltalade mig. Jag började dagen efter.”

Två år senare blev hon partner.

”Min styrka är att jag gjort det själv. Jag vet hur tufft det är när man ska ta in kapital och bara får nej. Du utvecklar en empati för entreprenörerna och förstår att ingen resa är spikrak.”

Inte helt oväntat är konsumentsektorn hennes specialområde och i portföljen finns i dag bolag som Matsmart, Na-kd, Fyndiq och Klarna, men också internationella Outfittery, Lemoncat och Red Points.

”Över 40 procent av dessa bolag har kvinnliga grundare, men det är fort­farande för dåligt. När jag pitchade för Hellofresh satt det nästan bara män runt bordet. I dag är vi två kvinnliga partner på Northzone och jag tror att vi naturligt har ett större kvinnligt dealflow.”

Hon är ivrig att komma i gång igen efter att ha varit mammaledig med sitt första barn. Det är svårt att tro henne när hon berättar om vad som hände henne i samband med förlossningen.

”Jag kunde knappt komma ur sängen. Det gjorde så otroligt ont, särskilt i höfterna.”

Hon fick snabbt diagnosen ankyloserande spondylit, en inflammatorisk ryggsjukdom, och blev satt på tunga smärtstillande preparat.

Efter en del research hittade hon Therese Gillberg och hennes bolag Mat som medicin.

”Tack vare henne har jag kunnat ta bort all medicin, smärtan är borta och jag kan träna fullt ut. Dieten jag fick är rätt extrem – men i stort handlar det om att ta bort gluten, laktos och socker. Det har inte varit svårt. När man känt sådan smärta är man beredd att göra vad som helst.”  

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019