Fotograf: TT

16-åriga Greta är Årets framtidshopp

Nej, hon är varken direktör eller entreprenör. Men Greta Thunberg har 16 år gammal skaffat sig en tyngre maktposition än förmodligen någon av de övriga namnen på vår 125-lista någonsin kommer att komma i närheten av.  

Idag är det den som äger opinionen som har makten – makten att förändra.

”Skolstrejk för klimatet” som Greta Thunberg startade helt ensam sittandes utanför riksdagshuset i Stockholm i augusti förra året har rekordsnabbt förvandlats till en global rörelse som spridit sig till mer än 200 städer i Europa och till länder som USA, Japan och Australien.

Och den fortsätter att breda ut sig i närmast exponentiell takt världen över, mycket tack vare den snabba spridning i sociala medier.

Hon har öga mot öga direkt konfronterat FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, IMF:s Christine Lagarde…

Hon har fått ministrar på fall.

Hon har intervjuats, porträtterats och kommenterats i världens alla stora tidningar och tv-kanaler och hennes kamp och inflytande och dess effekter har börjat analyseras av de tyngsta investmentbankerna.

För även om hon inte är en del av det svenska näringslivet kommer hennes initiativ – och den globala aktivism som låg och pyrde och som fick en tändande gnista av hennes brinnande engagemang, oro och ilska över att vi inte alla känner panik över klimatet – att sätta direkta avtryck.

Företagen kommer att tvingas att agera nu, i Sverige och i övriga världen under ett allt hårdare tryck från investerare, kunder, anställda och hela den unga generationen. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019