Fotograf: Retuna

”Kina ringde mig innan jag hann ringa dem”

Anna Bergström har bevisat att det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar och rädda miljön. Hennes återbruksgalleria har gett eko över hela världen – därför utses hon till Näringslivets mäktigaste samhällsförändrare 2019.

Ta hand om möbler och prylar i grovsoporna vid återvinningscentralen och restaurera och reparera dem så att de går att sälja.

Så lyder det enkla men geniala konceptet för kommunägda Retuna Återbruksgalleria i Eskilstuna.

Anna Bergström arbetade som centrumledare för en traditionell galleria men ville ägna sig åt något med ett högre syfte än att bara tjäna pengar.

”Men jag trodde aldrig att Retuna skulle bli så här stort”, säger hon i dag.

Världens första secondhandgalleria har sedan den öppnade 2015 expanderat till två våningar som omfattar 5 000 kvadratmeter och elva butiker, som exempelvis Rekidz och byggmaterialbutiken Ama Outlet, som sålt för sammanlagt 30 miljoner kronor.

”Kanske inget om man jämför med andra gallerior, men allt har skänkts till oss och sålts i stället för att slängas!”

Under de här åren har gallerian haft besök av delegationer från uppemot 25 länder. Frankrike, Japan och Kina har kommit flera gånger. Dessutom har så gott som varenda en av Sveriges 290 kommuner skickat representanter.

Anna Bergström använde samma metod som när hon som sjuttonåring knack­ade dörr för att boka in Tupperwarepartyn när hon drog i gång. Det gäller att hitta personer med rätt värderingar – och med viljan att skriva hyreskontrakt i tre år.

I början fick hon nästan bita sig i tungan då hon öppnade med att Retuna är framtidens marknadsplats och ”välkomna att ta del av framtiden för en stund”, medan hon i dag med stolthet kan backa upp orden.

Uppväxt i Nyköping med hippieföräldrar fick hon lära sig att inte svälja kommersiella företagsbudskap, men som tonåring satt hon och sydde in kilar i sina jeans.

”Vi hade inte Kardashians eller Therése Lindgren, men man kände ändå ett tryck att passa in …”

När hon och hennes man fick fjärde barnet redan innan hon fyllt 30 var det dags att förverkliga en hemlig dröm om att bli begravningsentreprenör.

”Jag hade hoppat in i vården och där ringde patienter i klockan hela tiden och jag passade ständigt upp på våra och andras barn. Så jag kände att jag levde efter andra människor och ville ha lugn och ro.”

Men då det var dags att starta eget insåg hon hur naiv hennes affärsidé att anordna begravningar kopplade till hur folk hade levt sina liv var.

”Prästerna hade inte tillräckligt flexib­la arbetsscheman för det.”

Det misslyckade företagsbygget fick henne att upptäcka sin begåvning som projektledare och förmågan att göra det komplicerade enkelt. Uppdraget som centrumledare för ett traditionellt köpcentrum i Nyköping passade som hand i handske.

Och sedan dök Retunaprojektet upp som ett av flera miljöbeslut i Eskilstuna.
Nu räknar hon med att Kinas intresse och handlingskraft får Retunamodellen att snabbt spridas över världen.

”Jag hade inte tänkt ringa Kina in­nan jag hade bevisat att det går att kombinera att tjäna pengar med att rädda miljön, men kineserna hann förekomma mig. De tycker att Retunamodellen är fantastisk, men att den går att göra ännu större och bättre.”

Hon hoppas att liknande koncept ploppar upp överallt i världens städer.

”Förändrar vi inte vårt sätt att konsumera riskerar ju världen att gå under.” 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019