Fotograf: Erik Mårtensson/TT, Altered (montage)

Spargurun som lämnade Avanza avslöjar sitt nya jobb – på bolaget som vill minska din vattenförbrukning med 98%

Nu ska Claes Hemberg lära dig att spara vatten istället för pengar.

Hans hängslen och engagemang för spararna gjorde honom folklig under 20 år på nätmäklaren Avanza. Förra året lämnade Claes Hemberg jobbet som sparekonom och har sedan dess letat efter en ny folkbildande roll. Det har han nu hittat i svenska innovationsbolaget Altered, rapporterar Dagens Industri.

"Jag går in som aktiv delägare. Det är mycket roligare med bolag som inte bara vill låna ens sparpengar. Jag jobbar kanske en dag i veckan med det här, och sedan får vi se om jag växlar upp eller inte. Vi testar oss fram", säger Claes Hemberg till Dagens Industri.

Veckans Affärer uppmärksammade tidigt professorn Kaj Mickos smarta uppfinning som Altered har patent på. Det är ett munstycke som monteras på din kran och sänker vattenförbrukningen avsevärt. Första produkten Altered:Nozzle Dual Flow har två lägen – ett där vattnet kommer som en dimma och som sparar 98 procent, och ett där vattnet sprayas och som sparar 85 procent.

Nyligen tog bolaget in 16 miljoner för att få ut produkten på globala marknaden. En viktig milstolpe blir nästa år när Ikea börjar sälja en billigare variant av Atereds uppfinning.

Hembergs roll är att se hur folk uppfattar vattendebatten och Altereds produkt. Inte minst efter sommarens torka har intresset ökat rejält, berättar han.

"Det här handlar om att man ska använda mindre vatten, men utan att få sämre funktion. Tanken är att vi ska kunna leva våra liv, men ändå ta till vara på ny teknik", säger Hemberg till DI.

Läs även: Deras uppfinning minskar vattenförbrukningen med 98% – Ikea är redan en partner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST