Revoluts grundare Nikolay Storonsky. Fotograf: Techcrunch/Flickr

Hajpade fintech-bolaget Revolut som vill få dig att göra slut med “sketna banker” har haft en helvetesvecka – detta har hänt

Det brittiska haussade fintechbolaget Revolut som så sent som i april förra året värderades till 1,7 miljarder dollar har haft en helvetesvecka där anklagelserna mot bolaget har staplats på hög. Veckan har kulminerat i att Revolut är föremål för en bedrägeriutredning.

"Norden är långtifrån immunt mot sketna banker".

Den sturska kommentaren fällde fintechbolaget Revoluts grundare Nikolay Storonsky med ett förflutet som trader vid Lehman Brothers i en VA-intervju i maj förra året.

Han grundade app-bolaget Revolut med Vlad Yetsenko 2015 utifrån där han under sina många resor å tjänstens vägnar kunde irritera sig över avgifter så fort han skulle byta från en valuta till en annan.

Då Revolut vid en kapitalrunda på 250 miljoner dollar i april förra året fyrdubblade värderingen till 1,7 miljarder dollar blev bolaget ett av Europas snabbaste att nå unicorn-status – värdering på minst 1 miljard dollar.

Med drygt 4 miljoner kunder, ett helst smörgåsbord av tjänster och planen att också utveckla exempelvis aktiehandel utan kommissionsavgift såg bolaget ut att gå en ljus framtid till mötes.

Senaste veckan kan dock inte beskrivas som annat än en helvetesvecka för Revolut. Den inleddes med att brittiska dagstidningen The Telegraph den 28 februari hävdade att Revolut under juli-september förra året stängt av en funktion som gör det enklare att upptäcka försök till penningtvätt.

Revolut har i ett öppet brev försvarat sig med att man har genomfört en stor genomgång av alla transaktioner under perioden och inte hittat tecken på tvivelaktiga överföringar.

Samma dag som The Telegraph-avslöjandet hamnade Revolut i ytterligare blåsväder efter att tidningen Wired med hjälp av olika källor kunde avslöja en osund företagskultur med alltifrån uteblivna betalningar och ren mobbning till märkliga rekryteringsmetoder.

Huvudvärken tilltog då det bara hann gå en dag innan The Telegraph rapporterade att Revoluts finansdirektör Peter O'Higgins valt att lämna bolaget i januari.

Värken mildrades knappast av att Revolut som ett svar på ett Twitter-meddelande under fredagen om tekniska problem fick en drös arga svar från frusterade kunder.

Kritik kring företagskultur, personer på tunga poster som lämnar och tekniskt strul har nog ändå många techbolag blivit föremål för, men huvudvärken måste närmast ha övergått till svår migrän då det så sent som igår stod klart att Metropolitan Police i London genomför en bedrägeriutredning kring en transaktion på 70 000 dollar som hamnat på "avvägar".

Utredningen kunde inte komma mer olägligt då Revolut redan är hårt pressat av lagstiftare och politiker i såväl Storbritannien som Litauen där Revolut fick banklicens förra året.

I Litauen är myndigheterna inne på sin andra undersökning av Revolut för att reda ut frågetecken kring vad vissa aktieägares pengar kommer ifrån.

Så sent som i januari gick Nikolay Storonsky ut med ett öppet där han ansåg att Litauen å ena sidan har gjort sig ett namn som en fintech-hub, men å andra sidan ägnar sig åt kampanjer som sprider panik och får utländska investerare att fly i andra riktningen, enligt Financial Times.

Parallellt har Financial Conduct Authority, FCA, i i Storbritannien undersökt om Revolut har misslyckats med kravet på att vara öppen och ärlig mot lagstiftarna då det gäller just funktionen kring att upptäcka pengatvätt.

Bakgrunden är att Revolut tidigare rapporterat till såväl FCA som National Crime Agency om misstänkta betalningsströmmar, men alltså inte gjort det om att att funktionen har varit avstängd.

Nikolay Storonsky har inte velat kommentera FCA-utredningen annat än att han hävdar att bolaget inte vid någon tillfälle har brustit i att leva upp till de lagar och regler som gäller.

Läs även: Fintechbolaget Revolut slår tillbaka mot kritiken: "Ingen bedrägeriutredning"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST