Fotograf: Yubico (montage)

Drömbesked för svenska techsuccén när världen tar stort kliv mot framtid utan lösenord

Processen att införa en ny lösenordsfri standard för att logga in på webbtjänster tog tre år men nu är WebAuthn godkänd. Svenska Yubico som varit drivande i processen är en av de stora vinnarna på beskedet.

Svenska Yubico har tillsammans med Google och Microsoft varit en av de starkaste drivkrafterna bakom WebAuthn, en ny global standard för enkel och säker login som nu stöds av alla ledande IT-plattformar och webläsare. Igår kom beskedet att konsortiet World Wide Web godkänt den nya standarden efter en tre år lång process.

"Det är ett fantastiskt erkännande för vår teknik och ett stort steg närmare vår vision om ett säkrare internet för alla. Vår huvudprodukt YubiKey är en av de första produkterna på marknaden som fungerar med WebAuthn och vi erbjuder webtjänster, teknisk support och öppen källkod för enkel och smidig integration", säger Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico.

Från att enbart ha sålt hårdvara har Yubico nu även fått förfrågningar om att licensiera sin mjukvara för integration i andras produkter berättar Stina Ehrensvärd.

"WebAuthn är inte den enda funktionen vi erbjuder. Huvuddelen av vår försäljning i år och sannolikt även på längre sikt kommer att komma från andra lösningar som vi erbjuder."

Det är tillsammans med sin man Jakob Ehrensvärd som hon utvecklat Yubikey, en lösning för att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet. Den nu färdiga globala säkerhetsstandarden gör det möjligt för Yubikey att fungera med alla internettjänster.

"Idag har vi 19 av 20 stora internetbolag som våra kunder. Vi är inte världsledande i världen men vi är det i Silicon Valley och det är vi väldigt glada och stolta över."

Fjolårets förhoppningar om att nå en halv miljard kronor i omsättning besannades inte riktigt, inte minst för att den nya standarden försenades.

"I år när den är klar räknar vi med att växa mellan 80 och 100 procent. Målet är att nå 100 miljoner dollar, men även om vi landar strax under kommer vi att vara jättenöjda."

Med Webauthn adresseras problemet bakom den största delen dataintrång idag, att konton tas över på grund av stulna lösenord menar Stina Ehrensvärd.

När hon frågade en av sina ingenjörer om vad han tyckte om sitt jobb svarade han:

"Det är ett av de mest intressanta och läskiga projekt jag någonsin haft. Vi skriver kod som kommer att påverka säkerheten på internet för miljarder människor så vi känner ansvaret att få det rätt."

Läs mer om Stina Ehrensvärds år som mäktigaste entreprenören: "Vi nådde inte en halv miljard i fjol men i år blir det kanske det dubbla"