Fotograf: Jordan Strauss/Invision/AP via TT

21-åriga Kylie Jenner blev just världens yngsta dollarmiljardär på egna meriter

Tjänade ihop sin miljard på kosmetika.

Influencer- och realitystjärnan Kylie Jenner, 21, blev nyligen världens yngsta dollarmiljardär på egna meriter. Det skriver Forbes, som har listat världens dollarmiljardärer.

Med ”egna meriter” (self-made) menas att hon skaffat sig sin förmögenhet genom eget förvärv och inte genom arv. Även om hennes halvsyster Kim Kardashian West har hjälp till att göra henne berömd och hennes mamma hjälpt henne bygga sitt bolag så har hon själv tjänat in sina pengar.

”Det är kraften av sociala medier,” säger Kylie Jenner till Forbes.

”Jag hade en riktigt stark reach innan jag kunde starta något.”

Jenner driver sitt eget kosmetikabolag, Kylie Cosmetics, vars värde Forbes uppskattar till minst 900 miljoner dollar – och Jenner äger alltihop själv. Tillsammans med alla pengar Kylie Jenner redan tjänat in är hon dollarmiljardär – den yngsta någonsin. I jämförelse var Mark Zuckerberg 23 år gammal när han nådde sin första miljard.

Mer läsning: 5 lärdomar för att lyckas med sociala medier – från 20-åriga Kylie Jenner som snart är världens yngsta dollarmiljardär

Kylie Cosmetics såldes först endast online och i popup-butiker. Det var i och med lanseringen hos den amerikanska skönhetsåterförsäljaren Ulta, en kedja med över 1000 butiker, som försäljningen tog fart på riktigt, skriver Forbes.

När Kylie Jenners läppkit – ett matt läppstift och matchande läppenna för 29 dollar – släpptes i Ultas butiker i november i fjol uppstod en liknande rusch som när influencern först släppte sina produkter online. I flera butiker sålde produkterna slut på bara några timmar.

Läs även: Hysteri när Bianca Ingrosso släpper sminkmärke online – krasch efter 30 sekunder