Fotograf: Pixabay

Deras bluffar synas i stor studie: 40 procent av Europas AI-startups har ingen AI

Hajpen runt AI har lett till att många startups utger sig för att vara ett AI-företag utan att vara det. Det visar en undersökning av nästan 3 000 startups i Europa.

Att haka på trender i startup-världen kan löna sig. I snitt var finansieringsrundorna för AI-bolag 15 procent högre än för andra mjukvarubolag i fjol enligt en undersökning av 2 830 AI-startups i Europa gjord av det Londonbaserade investmentbolaget MMC Venture, skriver Financial Times.

Nästan 8 procent av alla startups i Europa som fick nya kapitaltillskott i fjol var AI-bolag, vilket kan jämföras med 3 procent 2015. Framförallt var det tydligt i Storbritannien.

Men nu visar det sig att 40 procent av alla AI-startups i Europa bluffar. De utgör sig för att driva en verksamhet baserad på AI men i själva verket använder de sig inte av AI i sina produkter, enligt undersökningen från MMC Ventures.

Undersökningen baseras såväl på publik information som intervjuer med ledningen. Enligt David Kelnar, som ansvarat för undersökningen, hade många av dem planer på att utveckla program som baseras på maskininlärning, men inte gjort det ännu.

Läs även: Kinesiska AI-bolaget som ser allt – vi har besökt hjärnan bakom massövervakningen

"Vårt arbete idag handlar om att skaffa oss mer data och kunskap för att kunna implementera AI. Det krävs mycket förberedelser", säger Brandon Bell, grundare och vd i brittiska Skyscape som klassas som en AI-startup, till Financial Times.

Skyscape analyser hustak för att hitta bra platser för drönare att landa på.

"Många riskkapitalfirmor i Europa är mottagliga för AI-budskapet", säger David Kelnar.

Men termen används för en rad olika teknologier, alltifrån enkla programvaror som automatiserar uppgifter till mer komplexa neurala nätverk som handlar om att processa data, maskininlärning och algoritmer.

Politiker har också bidragit till hajpen, menar Financial Times, genom att lyfta fram framgångsrika AI-bolag och öronmärka pengar till sektorn.

Några av de mest högprofilerade bolagen i sektorn finns i Storbritannien och många av dem har köpts av de amerikanska storspelarna som Googles förvärv av DeepMind, Microsofts förvärv av SwiftKey och Twitters förvärv av Magic Pony.

Läs även: Elizabeth Holmes uppgång och fall: Så sprack jättebubblan Theranos


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST