Fotograf: Stian Lysberg Solum/TT

Clas Ohlson plastbantar sortimentet – efter sugrör och muggar ska även engångsbesticken bort

Hemfixarkedjan Clas Ohlson gör sällskap med aktörer som ICA och fasar ut plastprylarna ur sortimentet. Redan nästa år kommer engångsbesticken av plast att vara borta.

Varje minut dumpas en sopbilslast med plast i haven och år 2050 förväntas mängden plast i våra hav överstiga mängden fisk. Rapporten från Ellen MacArthur Foundation som kom i början av 2016 fick världen att vakna och börja agera.

Det som i många fall började med sugrören har nu breddats till att omfatta fler engångsartiklar och i många fall alla produkter tillverkade av plast.

Mer läsning: Plastberget växer lavinartat – här är innovationerna som kan vända trenden

Nu sällar sig hemfixarkedjan Clas Ohlson till aktörer som ICA och börjar från nästa år att fasa ut prylar tillverkade av plast ur sitt sortiment.

Clas Ohlson har sedan tidigare ersatt sugrör, tallrikar och muggar med alternativa produkter tillverkade av papper. Nästa år kommer engångsbesticken att försvinna och året därpå kommer alla engångsartiklar för mat vara gjorda av biobaserade material.

Fem år senare ska alla Clas Ohlsons förpackningar vara designade i syfte att minska avfall och förebygga nedskräpning. Clas Ohlson har sedan tidigare inlett ett internt arbete som syftar till att minska andelen förpackningsmaterial vid varutransporter.

"Clas Ohlson har hårda krav på plaster. Vi ställer högre krav än lagen kräver gällande många produkter vilket också innebär att dessa plaster är rena och energieffektiva att återvinna. Men problemet är att all plast inte återvinns. Vi vet att stora mängder hamnar i soporna för förbränning och en del hamnar ute i naturen och skräpar ned. Så därför är 2019 det sista året vi säljer engångsartiklar för mat i plast", säger Ellinor Wickström, Manager Product Compliance & Sustainability, på Clas Ohlson i ett pressmeddelande.

Läs även: Housestjärnan Axwell pumpar in pengar i hennes bolag – ska städa haven på plast


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.