Fotograf: Mostphotos

Intensiv handel i Nordea som studsar upp – OMXS30 faller tillbaka

Verkstadsbolaget tappar efter att Kina presenterat ett lägre BNP-tillväxtmål för 2019 och aviserat skattesänkningar. Samtidigt återhämtar sig Nordea efter måndagens penningtvättsrelaterade kursfall.

Stockholmsbörsen handlades i negativ riktning under på tisdagseftermiddagen. . Kursutvecklingen i Europa var blandad, men överlag bättre än i Stockholm.

Strax innan klockan 14 hade OMXS30 sjunkit 0,7 procent till 1.576. Aktier för 6,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I verkstadssektorn sjönk Sandvik, Alfa Laval, Hexagon, SKF och SSAB omkring 2 procent vardera.

Electrolux tog täten av storbolagen, 1,1 procent upp.

Nordea återhämtade sig 1 procent och var återigen överlägset mest handlad i spåren av måndagens penningtvättsuppgifter som fick aktien att stänga 3,5 procent ned. Enligt banken innehöll måndagens uppgifter i den finländska tv-kanalen Yle och den danska tidningen Berlingske om misstänkt penningtvätt inte några nya uppgifter.

Näst mest omsatt var sektorkollegan Swedbank som föll 0,6 procent efter att också ha sjunkit något under måndagen.

Autoliv var ned 0,7 procent. Vid lunchtid kom beskedet att bolaget kommit överens med EU-kommissionen om att betala 179 miljoner euro i böter för kartellsamarbete. Fordonssäkerhetsbolaget hade reserverat motsvarande 185 miljoner euro för den annalkande boten.

Volvo backade 1,3 procent. Order på tunga lastbilar i Nordamerika sjönk med 58 procent till 16.900 stycken i februari, enligt data från branschorganisationen ACT. Utfallet var dock högre än ACT:s säsongsmässiga indikerade prognos om 14.700 enheter, noterar Morgan Stanley.

Utanför OMXS30 sjönk Momentum 3,7 procent efter att ha meddelat att bolaget köpt en verksamhet i Finland med 6,2 miljoner euro i omsättning. Efter den senaste veckans kraftiga kursrörelser föll Odd Molly 13 procent.

Kambi återhämtade sig 5,8 procent från måndagens ras på 20 procent som kom efter att bolagets brittiska storkund 888 köpt konkurrenten Bet Bright och därmed får tillgång till Bet Brights sportbokstjänst. Kepler Cheuvreux har sänkt sina ebitda-estimat för Kambi.

Verkstadsbolaget Duroc steg 7,4 procent sedan Affärsvärlden rekommenderat köp.

Läkemedelsutvecklaren Immunovia föll 8 procent. På måndagen meddelade bolaget att försäljningsstarten av Immray Pancan-D senareläggs med åtta veckor.

Vårdutvecklaren Brighter har beslutat om att genomföra en riktad nyemission om upp till 20 miljoner kronor. Aktien avancerade 8 procent. I torsdags blev det känt att Brighters aktie kommer att observationsnoteras på First North då Nasdaq ansåg att bolaget inte uppfyllde kravet om rörelsekapital.

Respiratorius lyfte 14 procent på Spotlight efter att ha meddelat att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att bolaget genomför en fas 3-studie som nästa steg i den kliniska utvecklingen av VAL001.

Cortus Energy fortsatte upp med 24 procent efter måndagens uppgång på 39 procent.

First North-listade energibolaget Climeon sjönk tillbaka 4 procent efter måndagens rusning på 38 procent.

Addtech pressades 2,2 procent sedan Carnegie inlett bevakning med rekommendationen sälj.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST