Fotograf: Henric Lindsten

Superentreprenören: ”Vi nådde inte en halv miljard i fjol men i år blir det kanske det dubbla”

Stina Ehrensvärd, vd och medgrundare till säkerhetsföretaget Yubico, har inte bara prisats som Näringslivets mäktigaste entreprenör en gång, utan två. Nu firar hon nya framgångar när en ny säkerhetsstandard äntligen får se dagens ljus. 

Stina Ehrensvärd är minst sagt på gott humör denna februarieftermiddag. Äntligen har det mångåriga samarbetet med att ta fram en ny standard för säkerhetslösningar på nätet nått hela vägen i mål. 

”Vi är enormt stolta. Vi har gjort samma jobb med det här som Ericsson gjorde med GSM. Vi är 175 personer och vi har varit drivande i den här processen tillsammans med alla giganter på nätet.” 

Namnet på standarden har bytts ut flera gånger under processen, men den heter idag WebAuthn och stödjs av alla de stora aktörerna, även Apple som var sist att hoppa på tåget. 

Näringslivets mäktigaste kvinna

Näringslivets mäktigaste kvinna är en årlig utmärkelse där Veckans Affärer listar de 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Torsdagen den 7 mars 2019 går den 21:a upplagan av stapeln på Grand Hotel i Stockholm. Inför galakvällen har vi intervjuat några av förra årets vinnare.

Stina Ehrensvärd var 2018 års vinnare i kategorin Mäktigaste entreprenörerna. Hon är medgrundare och vd för onlinesäkerhetsbolaget Yubico.

”Vi har haft lite samma roll som Sverige i världen, en liten men viktig roll och med en tydlig etisk agenda där vi värnat om den personliga integriteten.” 

Fjolårets förhoppningar om att nå en halv miljard kronor i omsättning besannades inte riktigt, inte minst för att den nya standarden försenades. 

”I år när den är klar räknar vi med att växa mellan 80 och 100 procent. Målet är att nå 100 miljoner dollar, men även om vi landar strax under kommer vi att vara jättenöjda.” 

Läs även: Hon är hackarnas mardröm – nu prisas hon för sin unika säkerhetsnyckel

Det är tillsammans med sin man Jakob Ehrensvärd som hon utvecklat Yubikey, en lösning för att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet. Den nu färdiga globala säkerhetsstandarden gör det möjligt för Yubikey att fungera med alla internettjänster. 

”Idag har vi 19 av 20 stora internetbolag som våra kunder. Vi är inte världsledande i världen men vi är det i Silicon Valley och det är vi väldigt glada och stolta över.” 

Därför står idag USA för cirka 80 procent av företagets intäkter medan den svenska marknaden endast står för en procent. En anledning är bank-id, en annan att bolaget helt enkelt inte satsat så mycket på Europa. Men det ska det bli ändring på, säger Stina Ehrensvärd. 

”Vi satsar på att växa i Europa nu. Vi har anställt fler och har fått intresse från flera e-myndigheter.” 

Fjolårets utnämning till Näringslivets mäktigaste entreprenör har underlättat rekryteringen i Sverige där Yubico har sitt huvudkontor. Hon har också blivit inbjuden till fler event på svensk mark som talare. Men till Silicon Valley, där hon bor och verkar sedan sju år, har utmärkelsen inte riktigt nått. 

”Första gången jag fick priset som Näringslivets mäktigaste entreprenör blev jag enormt stolt över att Veckans Affärer trodde på mig. Det var så tidigt och det fanns ingenting som tydde på att jag skulle lyckas. Det var ett modigt beslut. I fjol, när jag fick priset för andra gången, kändes det mer naturligt att jag fick priset efter att ha bevisat mig.” 

Läs även: Drog till Silicon Valley för 6 år sedan – nu  drar svenskarna in 200 miljoner och har Google som kund

Hon har inget emot att vara en förebild men hon understryker att hon har sin man, som hon kallar ”brilliant”, och ett fantastiskt team som bidragit starkt till framgångarna. 

Hon tackar männen runt omkring henne som hjälpt till att stärka hennes självförtroende och minns vad hennes pappa sa en gång om dottern som fötts i USA när han var gästforskare i Seattle. 

”Här är min dotter Stina. Hon är den enda i familjen som har chans att bli USA:s president.” 

Fler vinnare 2018:
Mäktigaste samhällsförändraren Anna Ryott: ”Utmärkelsen gav mig mod och kraft att arbeta ännu hårdare för att nå FN:s globala mål”
Mäktigaste techkvinnan Danica Kragic Jensfelt: Nu kan det bara gå utför