Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Efter Swedbank skakas även Nordea av misstankar om penningtvätt – så svarar banken om granskningen

Nordeas aktie tappar rejält på börsen efter utlovat avslöjande från finländska mediebolaget YLE.

Klockan 16 på måndagseftermiddagen kommer det statliga finländska mediebolaget YLE och annan media, däribland danska Berlingske, att offentliggöra rapportering kring penningtvätt.

Medieorganisationen OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) kommer då att publicera en undersökning kring penningtvätt via "komplexa penningtvättssystem som kanaliserar miljardtals dollar".

Det framgår av uppgifter från mediebolagen.

OCCRP uppger att medieorganisationen kommer att avslöja vem som har skapat systemet, hur det gjordes och hur mycket pengar som har flödat via systemet.

Nordea har hittills inte sett det program som YLE på måndagskvällen kommer att sända om penningtvätt och som berör Nordea.

"Nordea känner till nyhetsinslaget och har varit i dialog med både den finska tv-kanalen YLE och den danska tidningen Berlingske. Vi har ännu inte sett programmet eller artikeln. Baserat på vad vi har ombetts att besvara, rör det sig om frågor som vi tidigare har sett och kommenterat, och våra kommentarer är därför i linje med tidigare uttalanden angående penningtvättsrelaterade frågor", uppger Nordeas presschef Afroditi Kellberg för Nyhetsbyrån Direkt.

Nordeas aktie föll som mest över 6 procent på måndagsförmiddagen, men har därefter delvis återhämtat sig och är i skrivande stund ned 3,5 procent.

Läs även: EBM inleder förundersökning mot Swedbank


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST