Mark Zuckerberg, Bill Gates och Jeff Bezos. Fotograf: Wikimedia Commons

Bezos, Gates och Zuckerberg går in i VA:s svenska E-prizevinnare

Bill Gates kändisfond investerar i svenska bolaget vars teknik ska motverka klimatförändringar.

Breakthrough Energy Ventures (BEV), en fond med kopplingar till flera internationella näringslivskändisar, har investerat i finansieringsbolaget Baseload Capital som First North-listade Climeon är delägare i.

Investeringen görs för att ”accelerera utrullningen av lågtempererad geotermisk värmekraft globalt”. Det framgår av ett pressmeddelande.

BEV har investerat 12,5 miljoner dollar i Baseload Capital som Climeon äger till nästan 16 procent. I Baseloads ägarlista finns även Blue, Gullspång Invest och LMK.

Börsen skickar upp aktiekursen hela 29 procent (vid 09.30-tiden på måndagen) i spåren av nyheten.

Climeon var en av 2016 års vinnare av Sveriges största energipris, E-prize, som delas ut av Veckans Affärer och E.on. Climeon tog hem vinsten i kategorin ”förnybar energi” för sin energiteknik som motverkar klimatförändringar.

Climeons andel av eget kapital i Baseload värderas nu till 48,1 miljoner kronor, upp från de 37,7 miljoner kronor som kommunicerades i bokslutsrapporten.

Mer om Climeon: ”Sluta kasta bort energi i onödan”

Climeon, Breakthrough Energy Ventures och Baseload Capital kommer att samarbeta kring en global utrullning av geotermisk värmekraft från låga temperaturer, heter det.

”Vi är otroligt glada över att få samarbeta med ett så kunnigt team och förstås jättestolta över att vår teknologi får ett erkännande från Breakthrough Energy Ventures. Genom det här samarbetet får vi jobba med några av världens mest kunniga personer inom energi, teknik och finans, vilket är precis vad vi behöver för att kunna uppnå vår vision”, säger Thomas Öström, vd för Climeon, i pressmeddelandet.

För cirka tre år sedan tog Microsoftgrundaren Bill Gates initiativ till BEV som ska investera drygt 9 miljarder kronor i ny energiteknik för att motverka klimatförändringar, skriver Dagens Industri.

Därefter har flera kända investerare satsat pengar i fonden, exempelvis Amazon-grundaren Jeff Bezos, Alibabas Jack Ma, Softbanks Masayoshi Son och Facebooks Mark Zuckerberg.

Thomas Öström säger till DI att planen först var att BEV:s investering skulle gå direkt till Climeon, men att BEV:s regler hindrar direktinvesteringar i noterade bolag. Därför hamnade kapitalet i delägda Baseload som investerar i, och finansierar, bolag som bygger geotermiska kraftverk.

”Pengarna är inte riktigt grejen för oss nu. I efterhand blev det en ännu bättre lösning att de samarbetar med oss och går in med pengar i Baseload”, säger Thomas Öström till Dagens industri.

Climeon listades på First North hösten 2017 och introduktionspriset låg på 31 kronor. I fredags stängde aktien på 61:60 kronor.

Bolaget omsatte cirka 59 miljoner kronor 2018 med ett rörelseresultat på -102 miljoner. Bolagets orderstock uppgår till 819 miljoner kronor.

Mer läsning: Här är 10 startups som kan vända upp och ned på energibranschen – och två av dem är svenska


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST