Fotograf: Gunnar Lundmark/TT

Morgan Stanley ser skräckscenario för H&M: ”Därför ska aktiekursen närapå halveras”

Amerikanska investmentbanken tar på sig ledartröjan som H&M:s största baissare.

Morgan Stanley, en av de första investmentbankerna som för flera år sedan bytte fot i H&M till en mer negativ hållning, har på nytt iklätt sig ledartröjan och sänkt riktkursen för klädbolaget till 75 kronor - den klart lägsta bland de banker och analyshus som följer H&M.

"Förra året kan ha framstått som ovanligt tufft för H&M, så det är förståeligt att investerare hoppas på en bättre utveckling 2019. Men i själva verket har H&M:s vinstdensitet (rörelsevinsten per kvadratmeter butiksyta; reds anm) fortsatt att minska i linje med den långsiktiga trenden från 2007", skriver Morgan Stanley.

Om trenden står sig kommer H&M enligt Morgan Stanleys analys "rent matematiskt" leverera en rörelseförlust om två år, verksamhetsåret 2020/2021. Investmentbanken räknar dock inte med den utveckling i sitt basscenario där riktkursen är satt till 75 kronor, ner från tidigare 100 kronor. Däremot gör den det i sitt "bear case" som resulterar i riktkursen 25 kronor, ner från tidigare 45 kronor.

Det kan jämföras med torsdagen stängningskurs på 139,80 kr.

Enligt Morgan Stanley är den enda hållbara vägen till en stabiliserad vinstdensitet att H&M får fart på sin försäljning. Investmentbankens "bull case" med riktkursen 220 kronor (240) omfattar därför att H&M:s jämförbara försäljning återhämtar sig rejält till 5 procents ökning per år.

"Vi uppmuntras av de förbättringar H&M gjort i sitt kunderbjudande, men samtidigt kan vi hittills se få tecken på att försäljningstrenden vänder och vi räknar bara med en blygsam förbättring i vårt basscenario", heter det i analysen som är daterad 1 mars.

Morgan Stanleys nya sänkta vinsestimat för H&M ligger nu mer än 20 procent under konsensus för nästa verksamhetsår. Rekommendationen är fortsatt undervikt, en nivå Morgan Stanley gick ner till redan våren 2012.

Läs även: Zalando bröstar upp sig mot H&M: "Då blir vi större"


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.