Hoppa till innehållet

Anna Ryott: ”Det går för långsamt”

NEW YORK.

Riskkapitalisten Anna Ryott efterlyser mer konkreta klimatplaner och ett bredare angreppssätt efter klimattoppmötet i New York.

”Det går för långsamt”, säger hon.

Anna Ryott, ordförande för Summa Equity
Anna Ryott, ordförande för Summa Equity

”Mitt bestående intryck är att den politiska medvetenheten om klimatfrågan kraftigt har stärkts sedan jag var här förra gången. Vi har nu ett momentum som det gäller att ta till vara på.”

Det sa Stefan Löfven i samband med FN:s klimattoppmöte i New York förra veckan. Statsministern pekade bland annat på att över 70 länder, en mängd städer och företag gjort åtaganden för att minska utsläppen av koldioxid. 

Anna Ryott, ordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity, menar att omställningen går för långsamt. 

”Det man vill se nu är hur de ska ta sig dit, vad som behöver göras annorlunda i dag”, säger hon till Di. 

Summa Equity, som totalt har investeringsåtaganden på 11 miljarder kronor, investerar utifrån FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Anna Ryott, som även sitter i Di-gruppens styrelse, har varit i New York för möten om hur investeringar och företagande kan användas för att accelerera målen.

Vad är ditt starkaste intryck?
”Det som var unikt i år är att det var många unga personer som var delaktiga i flera av de event som jag deltagit i, och det tycker jag är viktigt, att de ungas röst får höras.” 

Vad hon däremot saknat är ett bredare angreppssätt när det gäller vilka sektorer man fokuserar på.

”Det är jätteviktigt att vi ser en transformation inom transportsektorn, både när det gäller infrastrukturen och för enskilda fordon. Det pratas betydligt mindre om exempelvis byggsektorn och fastighetsbranschen, trots att de släpper ut mer koldioxid.”

Anna Ryott menar också att det finns en risk med att klimatfrågan får så mycket uppmärksamhet. 

”Det är ju inte fel att det är mycket fokus på klimatet. Parisavtalet är superviktigt. Men det måste vara lika mycket fokus på de andra målen också. De globala hållbarhetsmålen hänger samman och påverkar varandra”, säger hon och syftar på mål kring exempelvis fattigdom, utbildning och jämställdhet.

Vad gäller klimatskepticismen i USA säger Anna Ryott att det finns en ökad medvetenhet på området även där, i alla fall inom investerarkollektivet och näringslivet. Hon påpekar att närmare 50 procent av Summa Equitys investerare är från USA. 

”De är väl införstådda med att investeringar i bolag som har lösningar på de stora globala utmaningarna också har goda förutsättningar för hög tillväxt, lönsamhet och bra avkastning.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera