Edvin Johansson vill göra en franchisekedja av sitt hemsnickrade koncept. Fotograf: Auto_Mat

Studentens obemannade lanthandel gör succé utanför Linköping – nu vill han expandera över hela landet

Med vikande kundunderlag är det svårt att få lönsamhet för matbutiker i glesbygden. 20-årige ingenjörsstudenten Edvin Johansson har en snillrik lösning på problemet.

I november slog han upp den obemannade butiken Auto_mat i Ekängen utanför Linköping. Suget efter en mataffär märktes direkt.

"De boende i området uppskattar butiken. Vi har 85 kunder per dag i genomsnitt vilket är fyra gånger så mycket som jag hade räknat med", säger han till tidningen Market.

Den tekniska lösningen har han själv utformat. Butiken är låst fram tills att kunden låser upp den med Mobilt BankID. De kan plocka på sig varor från hyllor och kylskåp för att sedan betala via en självscanningskassa med kortterminal. För exempelvis grönsaker som säljs på vikt används en inbyggd våg vid kassan.

Läs även: Se hit om du vill starta eget – här är 5 branscher som spås bli glödheta 2019

Edvin Johansson har fått smak på livet som entreprenör och pausar just nu sina studier för att utveckla konceptet. Hans plan är att driva Auto_mat som franchise med siktet inställt på 200 butiker om tre år.

Det finns redan intressenter som vill öppna franchisebutiker, berättar 20-åringen.

"Sedan, i takt med att vi växer, kommer jag att behöva bygga upp en organisation med supportfunktioner för franchisetagarna", säger han till Market.

Läs även: Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST