ANNONS

“Jag har märkt hur lätt det är att skapa förändring”

Att skapa förändring ur ett jämställdhetsperspektiv behöver inte vara svårt. Det är CGI Sverige ett bevis på – deras ambitiösa mångfaldsarbete har gett tydliga resultat i en annars mansdominerad bransch.

Arbetar man konsekvent och strukturerat med mångfald och jämställdhet kommer det till slut att bli en naturlig del av vardagens arbete. Enligt den devisen arbetar man på teknikkonsultbolaget CGI Sverige – som nyligen tilldelades Unionens pris Guldstegen för Sveriges mest karriärvänliga arbetsplats ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett pris som de fick efter att ha nominerats av en av de egna medarbetarna.

"Att en av våra konsulter känt den stoltheten och nominerat oss känns fantastiskt. Mycket handlar om att leva som man lär – om ledningen tar frågan på allvar sprider sig engagemanget till resten av verksamheten", säger Sara Mårtensson, Vice President för Region Syd på CGI.

"Självklart är det inte bara en jämställdhetsfråga. Man behöver ett brett mångfaldsperspektiv om man vill rekrytera andra än 30-åringar från norra Europa", tillägger kollegan Monika Lundberg, Vice President för Region Norr.

CGI

CGI leder digitaliseringen av Sverige och är en världsledaande på att omvandla innovation, information och teknologi till framgång. CGI finns i 40 länder med 74 000 medlemmar varav cirka 3 800 i Sverige. CGI verkar för en inkluderande arbetsmiljö där möjligheter ges baserat på vilja till utveckling, prestationer och resultat.

Läs mer här!

Sommarskola och prisutdelning

Både Monika Lundberg och Sara Mårtensson sitter i CGI:s svenska ledningsgrupp och vittnar om en stark och gemensam ambition på jämställdhetsområdet. Det är en självklarhet och något som man arbetar med på flera plan. I höst kommer de till exempel att dela ut priset “Årets IT-kvinna” tillsammans med företaget Universum, de har en sommarskola för att öka barns teknikintresse och deras rekryteringar genomsyras alltid av ett mångfaldstänk.

"I rekryteringen pushar vi kvinnor att våga ta steget till mer tekniska och ledande roller. Många kan känna viss osäkerhet till att ta det steget och där har vi alla ett ansvar att coacha och stötta samtidigt som vi utmanar och visar vilka fantastiska möjligheter som finns", säger Monika Lundberg.

IT-branschen har ett bra utgångsläge att jobba med mångfald

Monika Lundberg och Sara Mårtensson tycker att just IT-branschen har ett väldigt bra utgångsläge för ett aktivt jämställdhetsarbete eftersom branschen är relativt ung.

"På CGI är fördelningen på ledningsnivå 50/50 och ett fokuserat arbete pågår för att öka andelen kvinnliga medarbetare på konsultsidan", säger Monika Lundberg.

Förutsättningarna finns alltså på plats och på CGI tänker man ta vara på dem – både för att man vill ha en jämställd arbetsplats och för att mångfald leder till bättre resultat.

"Något jag märkt är hur lätt det är att skapa förändring! Det är inte så svårt om man verkligen försöker. På vår sommarskola såg vi skillnad bara ett år efter att vi försökte få in fler tjejer. Det går om man vill", konstaterar Sara Mårtensson.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.