Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj. Fotograf: Pavel Golovkin/AP via TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Nya uppgifter: Ukrainas tidigare president slussade misstänkta mutpengar via Swedbank

Nytt avslöjande från SVT:s Uppdrag granskning.

Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj slussade ut 34 miljoner kronor genom ett konto hos Swedbank under 2011.

Pengarna kom från en misstänkt mutaffär, enligt en ukrainsk åklagare som utreder Janukovytj. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning i del två av programmets granskning av misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Läs även: Swedbank informerade storägare inför SVT-reportaget –”Solklart brott mot börsreglerna”

Pengarna överfördes från ett bokförlag till ett holdingbolag med konto hos Swedbank för att därefter slussas ut ur landet.

”Janukovytj delgavs misstanke för att ha tagit emot en muta, för att till synes skriva en bok som skulle handla om honom själv”, sade chefsåklagare Andriy Radionov till SVT.

Men Janukovytj skrev aldrig boken och underlaget till transaktionerna är falska, uppges det.

Transaktionerna kan enligt programmet kopplas till en misstänkt muta och den ska ha varit känd av Swedbank sedan 2017, enligt handlingar som SVT tagit del av. Två år senare gick vd Birgitte Bonnesen ut och garanterade att Swedbank inte var inblandade i misstänkt penningtvätt, trots att ukrainska myndigheter begärt rättshjälp från banken, skriver SVT.

Swedbank har i en kommentar till SVT sagt att man inte har haft kännedom om affären.

Janukovytj gick i exil till Ryssland 2014. Han har i sin frånvaro dömts till 13 års fängelse för högförräderi av en ukrainsk domstol.

Mer läsning: Efter miljardsmällen – så ska du göra med Swedbanks aktie, enligt proffsens färska analyser


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST