Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd

EBM inleder förundersökning mot Swedbank

Efter tisdagens uppgifter om att storägare i Swedbank fått förhandsinformation inleder EBM en förundersökning gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation 

Chefsåklagare Thomas Langrot på Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

"Misstankarna grundar sig i huvudsak på de uppgifter som framkommit med anledning av Dagens Nyheters artikel i dag om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan", heter det i EBM:s pressmeddelande.

Läs mer: Swedbank informerade storägare inför SVT-reportaget –”Solklart brott mot börsreglerna”

Swedbank har enligt Dagens Nyheter informerat bankens 15 största ägare flera dagar innan marknaden fick information i samband med publiceringen av dokumentären.

"Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatta utredningen får visa vilken information som lämnats", säger Thomas Langrot i pressmeddelandet.

Läs även: Nya uppgifter: Ukrainas tidigare president slussade misstänkta mutpengar via Swedbank


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST