Fotograf: Pressbild Spotify

Abonnemang för 15 kronor i månaden – nu lanserar Spotify i Indien

Nu lanserar den svenska musiktjänsten i Indien – trots kontrovers med Warner.

Den svenska streamingjätten Spotify lanserar nu sin musiktjänst i Indien. Det skriver bolaget på sin hemsida. 

Det var på tisdagskvällen som alltfler indiska användare på Twitter uppgav att de nu fått tillgång till Spotify, och kort därefter kom ett pressmeddelande från Spotify om att man nu lanserar i landet.

Ett premium-abonnemang är gratis att testa i en månad, och ligger därefter på 119 rupier i månaden enligt Variety – motsvarande 15 svenska kronor. Det är en rupie billigare än Apple Musics motsvarande tjänst kostar i landet. I Sverige kostar motsvarande Spotify-abonnemang 99 kronor per månad.

Läs även: Spotify snuddar vid miljardvinst – och köper två bolag

Indiska användare kommer även ha tillgång till flera andra typer av abonnemang, bland annat ett halva priset-abonnemang för studenter samt en kontantkortsliknande lösning där användaren kan betala för en dag eller en vecka.

Samtidigt som Spotify nu lanserar i Indien ligger bolaget i bitter strid med Warner Music Group i landet. Enligt Spotify drog Warner tillbaka ”en tidigare överenskommen utgivningslicens av anledningar som är helt orelaterade till Spotifys lansering i Indien”, skriver The Verge.

Warner har stämt Spotify för att få stremingtjänsten att sluta använda dess katalog, vilken Spotify hade försökt få tillgång till genom ett kontroversiellt tillägg i den indiska upphovsrättslagstiftningen, vilket tillåter utsändare av musik att få licenser utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Kontroversen rör huruvida Spotify platsar i kategorin ”utsändare”.

Enligt ett beslut från högsta domstolen i Mumbai får Spotify tillstånd att lansera för närvarande, vilket musikjätten nu alltså gjort – dock utan Warners katalog.

Spotify gick redan i mars 2018 ut med sina planer på att lansera i Indien, men har sedan dess åkt på flera förseningar på grund av landets unika marknad för musikrättigher, skriver The Verge. De många mindre, lokala indiska skivbolagen och musikutgivarna gör att det varit svårt att få ihop alla rättigheter. Indien har dessutom många regionala språk att ta hänsyn till, och endast en liten andel av alla indier har betal- eller kreditkort.

Mer läsning: EXKLUSIVT: Ta en titt in i Spotifys nya kontor – som bjuder på allt från karaoke och arkadspel till flotta terrasser och en takbar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST