Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd

SVT: Swedbanks lokala kunder i Baltikum har tagit emot stora summor från misstänkta företag

Swedbanks lokala kunder i Estland och Lettland har tagit emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt, enligt SVT. Banken vill inte kommentera.

Det rapporterar SVT som samarbetat med baltiska redaktioner.

Deras granskning visar att när det kommer till Estland så har bolag med en gemensam omsättning på närmare två miljarder kronor tagit emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på penningtvätt.

Läs även: Efter miljardsmällen – så ska du göra med Swedbanks aktie, enligt proffsens färska analyser

Ett exempel är grossistföretaget Formus Baltic OÜ, vars företrädare är två ökända Belize-företag som tidigare förekommit i flera penningtvättshärvor. Under åren 2009-2015 fick bolaget betalningar på 700 miljoner kronor från brittiska firman Wireberg, som gett flera utslag vid en kontroll för misstänkt penningtvätt.

Enligt SVT:s uppgifter slängdes Formus ut av Swedbank under 2017. I en kommentar till estniska affärstidningen Äripäev bekräftade företrädare för Formus att bankrelationen inte längre finns men dementerar att Wireberg ska ha något med penningtvätt att göra.

Vidare nämns även exemplet med Baltthermo SIA i Lettland. Bolaget hade under ett antal år tagit emot cirka tio miljoner kronor från flera brevlådeföretag i Storbritannien. På adressen finns över 60 andra bolag men Baltthermo uppger att man hade en verklig verksamhet inom gas- och oljebrännare som såldes för ett par år sedan.

SVT har skickat informationen om bolagen som omnämns i artikeln till Swedbank. Banken vill inte kommentera uppgifterna.

Läs även: Swedbank plockar in ny extern utredare, kastar ut EY


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST