Studie: Euron sänkte tillväxten för flera länder – men Tyskland har tjänat stort

Fransmännen och italienarna har blivit fattigare på grund av euron medan tyskarna och holländarna har tjänat stort, enligt en ny studie.

Den 1 januari i år fyllde euron 20 år. Därefter har vissa länder tjänat rejält på införandet av den europeiska unionens gemensamma valuta, medan andra förlorat.

Det visar en ny studie från den Bryssel-baserade tankesmedjan Centre for European Politics, som Reuters refererar till.

Enligt studien som omfattar åren 1999 till 2017 har tyskarna och holländarna i snitt blivit 23 000 respektive 21 000 euro rikare på grund av eurons införande. Italienarna och fransmännen har dock blivit 76 000 respektive 56 000 euro fattigare.

Siffrorna har tagits fram genom att rapporten har uppskattat hur länderna skulle ha utvecklats om de inte infört euron, genom att rapportförfattarna jämfört deras tillväxtkurvor med liknande, icke-euro-länder.

Vid införandet av euron skedde en kredit- och investeringsboom genom att Tysklands lågränteklimat spred sig bortom landets gränser, skriver rapportförfattarna. Men efter finanskrisen blev den påföljande skuldökningen svår att hantera för många länder.

Grekland, vars ekonomi och relation till eurozonen under många år varit i strålkastarljuset, har haft en svängig resa med euron, enligt studien som hävdar att grekerna i snitt är 190 euro rikare på grund av den gemensamma valutan.

"De första åren efter införandet tjänade Grekland stort på euron men sedan 2011 har landet förlorat stort", heter det i rapporten, enligt Reuters.

Irland, som under perioden har varit ett av Europas snabbast växande länder, är inte med i studien eftersom lämplig data saknas, skriver Reuters.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.