Fotograf: Nina Stjernkvist/AP

Stockholmsbörsen faller direkt i öppningshandeln: Det här ligger bakom

Stockholmbörsen följer Asien och ledande europeiska index nedåt i tisdagens öppningshandel. Penningtvättsmisstankarna mot Swedbank fortsätter att prägla nyhetsflödet.

Stockholmsbörsen inleder tisdagen med en nedgång på 0,54 procent för OMXS30-index.

Det var överlag ner på de asiatiska börserna i spåren av indiska flygvapnets attack mot "terroristläger" i Pakistan. Kina gick mot strömmen mot bakgrund av optimistiska amerikanska uttalanden om de pågående handelssamtalen.

På tisdagen håller Fed-chefen Jerome Powel sitt halvårsanförande klockan 16 svensk tid. Särskilt intresse riktas för signaler om pausen i räntehöjningarna och tidsplanen för nedtrappning och avslutning av den krympta balansräkningen är särskilt av intresse.

Swedbank har beslutat att ersätta EY som utredare av eventuella penningtvättsaffärer med Forensic Risk Alliance. Utredningen kommer att presenteras för vd och styrelse före årsstämman, som hålls den 28 mars. Det tidigare beslutet att låta EY hålla i granskningen har kritiserats, då det blivit känt att EY själva är föremål för granskning i samband med penningtvättsskandalen i Danske Bank.

Läs mer: Swedbank plockar in ny extern utredare, kastar ut EY

Nordeas vd Casper von Koskull vill att politikerna inrättar en ny EU-myndighet som ska arbeta över landsgränserna med att bekämpa penningtvätt. Det säger han i en intervju med den danska tidningen Børsen.

"Bankerna kan inte lösa detta själva", sade han i intervjun där bankchefen även konstaterar att Nordea inte varit tillräckligt bra på att stävja penningtvätt och han säger att Nordea också kommer att bli bötfällda i Danmark.

Läs även: Efter miljardsmällen – så ska du göra med Swedbanks aktie, enligt proffsens färska analyser

Ett mindre antal bolag kvartalsrapporterar på tisdagen. Bland dessa har forskningsbolaget Isofol Medical redovisat ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2018 på -29,0 miljoner kronor (-25,7). Likvida medel uppgick till 273 miljoner kronor vid utgången av fjärde kvartalet. Det är i linje med budgeterat kassaflöde, uppges det i bokslutsrapporten.

Bland morgonens rekommendationer har Kepler Cheuvreux sällat sig till raden av banker som har sänkt riktkursen för Elekta efter bolagets rapport för det tredje kvartalet. Riktkursen sänks till 122 kronor från 130 kronor medan rekommendationen köp upprepas. Aktien tappade ytterligare drygt 3 procent på måndagen och stängde på 108:35 kronor.

Pareto Securities höjer riktkursen för THQ Nordic till 250 kronor från 220 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

"2019 ser ut att bli ett händelserikt år för THQ Norodic med ett antal större lanseringar, såsom Biomutant (där vi uppskattar tredje kvartalet 2019), aviseringar av större projekt samt ytterligare värdeskapande förvärv", skriver Pareto.

På makroagendan:

- Tyskland: GfK konsumentförtroende mars kl 8.00

- Frankrike: konsumentförtroende februari kl 8.45

- USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

- USA: bostadsbyggande december kl 14.30

- USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

- USA: FHFA husprisindex december kl 15.00

- USA: S&P/CS huspriser december kl 15.00

- USA: Richmond Fed Index februari kl 16.00

- USA: hushållens konfidensindikator februari kl 16.00

- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

- RB: reparesultat kl 10.15

- BOE: Mark Carney med flera utfrågas av parlamentskommitté om inflationsrapporten kl 11.00

- Ungern: räntebesked kl 14.00

- Fed: Jerome Powell håller halvårsvist anförande inför senatens bankutskott kl 16.00

Rapporter på tisdagen:

- Brinova (kl 15.30), Fagerhult (lunchtid)

NGM

- Abelco, Attana, Net Trading, Sarsys-ASFT

FIRST NORTH

- Bayn Europe (kl 10.00), Promore Pharma (kl 16.00), Dignitana, Genovis, Saxlund, Unibap

SPOTLIGHT

- Absolicon, Alzinova, Bosjö Fastigheter, Envirologic, Eurocon Consulting, Future Gaming (ändrat datum från 19/2), Quiapeg Pharmaceuticals, Sealwacs, Shortcut Media, Sydsvenska Hem, Toleranzia


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST