”Produktiv eftermiddag istället för att ruscha till Landvetter efter träff med VA:s vd-nätverk i Göteborg”

På inte alltför långa resor är tåget en solklar vinnare, skriver Veckans Affärers chefredaktör Åsa Uhlin.

I vardagen är det inte så komplicerat att resa klimatsmart, iallafall inte de halvlånga resorna. I skrivande stund sitter jag på tåget, från Göteborg mot Stockholm. (Vi startar ett nytt vd-nätverk i Göteborg, fantastiskt roligt, men det kommer ju att kräva sina resor).

Att ta flyget den sträckan är knappt ens intressant, med tanke på transport till och från flygplats och väntan vid incheckning etc.

Nu har jag haft en ytterligt produktiv eftermiddag tillsammans med min dator och kloka kollegor, istället för att ruscha ut till Landvetter, vänta på att kliva ombord, klämma ner mig vid ett litet plastbord, hinna hiva upp datorn och jobba i en kvart innan det är dags att stänga ner igen för att klämma sig ut, hämta eventuellt bagage och ta sig från Arlanda eller Bromma in till stan... Oavsett var ni reser ifrån så vet ni hur det kan vara.

Då är det intressant att läsa på va.se om hur NCC tänker. 2020 ska hälften av alla resor på sträckan Stockholm-Göteborg gå med tåg. Det innebär också en besparing eftersom de resorna är billigare att göra med tåg än med flyg.

Läs mer: Han ska få 10 000 NCC-anställda att ta tåget istället för flyget - sparar både pengar och miljö

Det gäller att plocka de lägst hängande frukterna först – för det är klart att det är kämpigare med längre sträckor. Er återkoppling om arbetsmiljö på tåget är också värdefull och jag ska skicka en lista med de vanligaste önskemålen till SJ, så får vi se vad det kommer för svar.

Och glöm inte att mejla era bästa tips för klimatsmart resande till mig på asa.uhlin@va.se. Jag är särskilt nyfiken på hur ni tänker kring just resor på längre sträckor. Nu fortsätter VA:s klimatresa!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST