Reynir Indahl, Managing Partner på Summa Equity Fotograf: Press

Ny miljardfond från riskkapitalbolag som investerar efter FN:s hållbarhetsmål

Det hållbarhetsfokuserade riskkapitalbolaget Summa Equity har stängt en ny fond och förvaltar därmed 11 miljarder kronor.

För två år sedan stängde det svenska riskkapitalbolaget Summa Equity sin första fond, på 4,5 miljarder kronor.

Fonden, som kopplar sina investeringar till FN:s globala mål för hållbar utveckling, har totalt elva portföljbolag. Däribland svenska Infobric som arbetar för säkra byggarbetsplatser, det svenska återvinningsbolaget Sortera och det norska återvinningsbolaget Norsk Gjenvinning. 

Nu har Summa Equity stängt sin andra fond som uppgår till 6,5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Läs även: Efterlysning: Mer hållbart riskkapital

Den andra fondens fokus kommer i likhet med den första att fokusera på globala utmaningar.

De båda fonderna har tre investeringsteman, skriver Summa Equity: Företag som sysslar med resurseffektivitet, förändrad befolkningssammansättning och teknologiintensiv verksamhet.

Läs även: Dammluckorna öppnas: Pensionsmiljarder kan snart gå till riskkapitalbolagen

”Vi ser att flera utmaningar utvecklas samtidigt; miljömässigt, socialt och med teknik som verkar distruptivt på industrier. Vi tror att de största utmaningarna också är våra mest attraktiva investeringsmöjligheter. Kapitalresningen för Fund II visar att investerare börjar förstå att de, om de vill överträffa marknaden, inte kan vara agnostiska inför de utmaningar vi står inför”, säger Reynir Indahl, Managing Partner för Summa Equity i pressmeddelandet.

Kapitalet från fonden kommer från bland annat universitet, pensionsfonder och försäkringsbolag från Norden, Europa och Nordamerika, uppger riskkapitalbolaget.

Läs även: Plastberget växer lavinartat – här är innovationerna som kan vända trenden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST