Ny tweet, nytt blåsväder – Elon Musk anklagas för domstolstrots

Elbilstillverkaren Tesla föll i den amerikanska eftermarknaden på måndagen sedan grundaren och vd:n Elon Musk anklagats för domstolstrots av tillsynsmyndigheten SEC, efter att på nytt ha twittrat potentiellt marknadspåverkande nyheter.

Elon Musk tvingades i oktober i fjol till en uppgörelse med SEC efter att han twittrat om att han avsåg att köpa ut bolaget från börsen och att finansieringen var ordnad. Ingetdera visade sig vara sant och både Elon Musk själv och bolaget fick böter.

Som en del i uppgörelsen lovade vd:n att inte skicka några tweets som inte godkänts av bolagets chefsjurist.

Läs även: De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om

I sin senaste kontroversiella tweet, från 19 februari, förklarar Elon Musk att "Tesla tillverkade noll bilar 2011, men kommer att göra omkring 500.000 under 2019". Några timmar senare twittrade han att det rörde sig om ett misstag och att han menade att en produktionstakt på 500.000 skulle uppnås mot slutet av året.

Den första tweeten var inte i förväg godkänd av jurister, vilket uppgörelsen med alltså SEC kräver, och den andra skickades först sedan en jurist påtalat misstaget för Musk.

Vd:n hävdar själv att han bara upprepat kommentarer från rapportpresentationen tre veckor tidigare, varför något godkännande inte behövdes.

Läs även: Elon Musk: ”Galet” sug efter Model 3 – men folk har inte råd

Teslachefen har varit öppen med vad han tycker om SEC.

"Jag vill vara tydlig. Jag respekterar inte SEC", sade han i en tv-intervju, enligt Financial Times.

Financial Times noterar att Teslas chefsjurist, Dane Butswinkas, den 20 februari aviserade sin avgång efter bara två månader på posten, utan någon riktig förklaring.

Teslaaktien backade knappt 4 procent i måndagens efterhandel.

Läs även: Elon Musk hånar amerikanska finansinspektionen på Twitter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST