Fotograf: Michael Probst/AP

Efter miljardsmällen – så ska du göra med Swedbanks aktie, enligt proffsens färska analyser

Är det köpläge efter kursfrossan i Swedbank eller ska aktieägarna bita i det sura äpplet och sälja? Så här tycker proffsen.

Många miljarder i börsvärde gick upp i rök efter förra veckans SVT-granskning, som skapar misstankar om penningtvätt i Swedbank. Aktiekursen har återhämtat delar av inledande kurssmällen, men har alltjämt parkerat på en betydligt lägre nivå.

Den här grafen visar aktiens utveckling senaste tiden:

Bildkälla: Infront

Nu börjar analytikernas syn på härvan trilla in. Senast i raden är Deutsche Bank som slopar sin köprekommendation och istället rekommenderar att behålla aktien. Riktkursen sänks från 239 kr till 208 kr.

"Swedbank har anlitat EY för att analysera materialet som ligger till grund för SVT anklagelser, något som vi tror kommer att ge större klarhet i frågan", skriver Deutsche Bank.

Fram till att utredningsresultatet publiceras i samband med stämman om en dryg månad kommer osäkerheten troligtvis ligga kvar bland investerare, bedömer investmentbanken.

I analysen framhålls det att Swedbank dominerar det estländska banksystemet, med en marknadsandel om 55 procent avseende insättningar. Att banken har en exponering mot så kallade "non resident"-kunder om än en "väldigt begränsad" sådan jämfört med Danske samt att Swedbanks baltiska delar svarar för runt 20 procent av bankens rörelsevinst.

Missa inte: Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank

Analyshuset Alphavalue är också pessimistiska till aktien. De gav den negativa rekommendationen undervikt och en riktkurs på 173 kr i en analys daterad den 21 februari.

Samma dag som aktien rasade som mest, 20 februari, landade Keefe Bruyette & Woods och en annan icke-namngiven analytiker i positiva rekommendationer, visar databasen Factset. Rådet är köp respektive övervikt av aktien. Riktkursen sätts till 245 kr i köp-analysen och 200 kr i den som rekommenderar övervikt.

Läs mer: Småsparare storköper Swedbank-aktier efter kursraset 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST