Fotograf: Markus Schreiber/TT

Bill Gates: Rika borde betala mer skatt

I en frågestund på Reddit berättar Bill Gates att han har betalat 10 miljarder dollar i skatter och att han tycker att rika borde betala en större andel av skatterna.

Bill Gates, Microsofts grundare och världens näst rikaste person enligt Bloomberg, tycker att rika i USA borde betala högre skatter och särskilt på inkomster av kapital.

Det uttryckte han i en frågestund på sajten Reddit.

"Jag tycker att vårt system kan bli mycket mer progressivt (det vill säga att rika betalar en större andel)", skrev Bill Gates som svaret på en fråga från en Reddit-användare om vad han, personligen, borde betala i skatt varje år.

"Ett nyckelelement är att göra beskattningen av kapitalinkomster mer likt vanliga inkomster (några har föreslagit att de ska vara desamma) och ha en fastighetsskatt som vi hade förut (55 procent över 3,5 miljoner dollar", skrev Bill Gates.

Läs även: Bill Gates: Klimatkrisen tacklas bättre med innovationer än förbud

Samtidigt berättade Bill Gates, som enligt Bloomberg är god för 98,5 miljarder dollar, eller motsvarande drygt 900 miljarder kronor, att han har betalat 10 miljarder dollar i skatt men att "jag borde behöva betala mer för mina realisationsvinster".

Av svaret framgår inte vilken tidsperiod Microsoft-grundaren syftar på när han berättar om sin skatteinbetalning.

I sitt svar jämförde han även med de europeiska ländernas skattesystem.

"Europeiska länder samlar in betydligt mer skatter, men genom moms och de är inte progressiva", skrev han.

Även Bill Gates mångårige vän Warren Buffett, som är världens tredje rikaste person enligt Bloomberg, uttryckte nyligen att de rikaste i USA borde betala högre skatter. 

"De rika är definitivt underbeskattade relativt resten av befolkningen", sade han i en intervju med CNBC.

Tillsammans med Warren Buffett har Bill Gates inrättat den filantropiska kampanjen "The Giving Pledge" som syftar till att få USA:s rikaste att ge bort sin förmögenhet till välgörande ändamål.

På en fråga om hur han såg på medborgarlön svarade Bill Gates att samhället kommer att behöva bestämma sig vad unga människor ska göra för att känna ett syfte när "världen blir hyper-produktiv".

"Vi är dock långt ifrån den världen av överflöd. Vi behöver fortfarande producera varor och tjänster till samhället. Vi är inte tillräckligt rika för att ge upp incitament för arbete", skrev han.

På en annan fråga, om vad han har "unnat sig" med sina rikedomar, svarade Bill Gates att han har ett trampolin rum i sitt hus och en privatjet.

"Det hjälper mig att uträtta mitt arbete med stiftelsen, men det är en väldigt privliegierad sak att ha", skrev han och syftade på jetplanet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST