Fotograf: AP

Trumps nya besked om handelskriget – sätter fart på marknaderna

Ödessamtalen mellan USA och Kina har varit "produktiva", uppger USA:s president som nu väljer att avvakta med nya importtullar.

USA:s president Donald Trump meddelade på söndagskvällen att han kommer att senarelägga den planerade höjningen av importtullarna på kinesiska varor, rapporterar bland annat Reuters.

Donald Trump hänvisade till "produktiva" handelssamtal och att han och Kinas president Xi Jinping kommer att mötas för att träffa ett avtal om framstegen fortsätter.

Efter att handelssamtalen i Washington fortsatt in på helgen twittrade presidenten på söndagskvällen om "substantiella framsteg" om viktiga strukturella frågor, inklusive skydd för immateriella rättigheter, teknologiöverföring, jordbruk, tjänster, valuta och flera andra frågor.

"Som ett resultat av dessa mycket produktiva samtal kommer jag att senarelägga den amerikanska höjningen av tarifferna, som nu är planerade till den 1 mars", skrev Donald Trump.

"Med antagande om att båda sidor gör fortsatta framsteg kommer vi att planera ett toppmöte för president Xi och mig själv, i Mar-a-Lago, för att träffa en överenskommelse. En mycket bra helg för USA", fortsatte han.

Ledande kinesiska börsindex utvecklas starkt i den tidiga Asienhandeln på måndagen, i Hongkong tappade dock Hang Seng-index en inledande uppgång efter en stunds handel. I övriga Asien noteras en något blandad, men övervägande positiv, start på handelsveckan.

Läs även: Analys: Trumps handelskrig – så påverkar det världshandeln, Sverige och dig 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST