Fotograf: Andy Kropa/AP

Warren Buffett står redo att göra ”elefantförvärv” – väntar bara på rätt läge

Köpsugen Warren Buffett tycker att kvalitetsbolag har blivit för dyra. Därför behåller han jättelika kassan i sitt investmentbolag Berkshire Hathaway.

Finanslegendaren Warren Buffett vill använda Berkshire Hathaways enorma kassa till "elefantförvärv", men priserna är för höga. Det skriver han i bolagets årliga brev till investerare, rapporterar CNBC.

Berkshire har en kassa på 112 miljarder dollar och den vill Buffett gärna ta i bruk. Men han säger att de höga priserna stoppar honom.

"Under de kommande åren hoppas vi att kunna använda mycket av vår överlikviditet i företag som Berkshire permanent vill äga. De omedelbara utsikterna för detta är dock inte bra: Priserna är skyhöga för företag som har anständiga långsiktiga framtidsutsikter", sade Buffett i brevet.

"Vi fortsätter dock att hoppas på ett elefant-stort förvärv", tillade han.

Berkshire har de senaste åren byggt upp en storpost i Apple. Publiceringen av Buffetts brev kom dagen efter att livsmedelsjätten Kraft Heinz rasat med cirka 30 procent på kapad utdelning, miljardnedskrivningar av varumärken och inledd SEC-utredning rörande redovisningspraxisen.

För Berkshire, som är storägare i Kraft Heinz, innebar nedgången att värdet på posten föll med över fyra miljarder dollar.

Läs även: Hälsotrenden sänker Warren Buffetts livsmedelsjätte – tappade just femtedel av börsvärdet


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.