Fotograf: Andy Kropa/AP

Warren Buffett står redo att göra ”elefantförvärv” – väntar bara på rätt läge

Köpsugen Warren Buffett tycker att kvalitetsbolag har blivit för dyra. Därför behåller han jättelika kassan i sitt investmentbolag Berkshire Hathaway.

Finanslegendaren Warren Buffett vill använda Berkshire Hathaways enorma kassa till "elefantförvärv", men priserna är för höga. Det skriver han i bolagets årliga brev till investerare, rapporterar CNBC.

Berkshire har en kassa på 112 miljarder dollar och den vill Buffett gärna ta i bruk. Men han säger att de höga priserna stoppar honom.

"Under de kommande åren hoppas vi att kunna använda mycket av vår överlikviditet i företag som Berkshire permanent vill äga. De omedelbara utsikterna för detta är dock inte bra: Priserna är skyhöga för företag som har anständiga långsiktiga framtidsutsikter", sade Buffett i brevet.

"Vi fortsätter dock att hoppas på ett elefant-stort förvärv", tillade han.

Berkshire har de senaste åren byggt upp en storpost i Apple. Publiceringen av Buffetts brev kom dagen efter att livsmedelsjätten Kraft Heinz rasat med cirka 30 procent på kapad utdelning, miljardnedskrivningar av varumärken och inledd SEC-utredning rörande redovisningspraxisen.

För Berkshire, som är storägare i Kraft Heinz, innebar nedgången att värdet på posten föll med över fyra miljarder dollar.

Läs även: Hälsotrenden sänker Warren Buffetts livsmedelsjätte – tappade just femtedel av börsvärdet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST