ANNONS

Digitaliseringen är framtiden - varför är inte fler intresserade?

Sverige har legat i framkant inom flera områden i många år, inte minst inom digitaliseringen. Men utvecklingen går väldigt snabbt framåt och då gäller det att hänga med. Sigma IT Consultings Vd - Lars Kry, vet vad som krävs.

Det är nog få som tvivlar på att Sverige är framstående, för att inte säga ledande, inom IT och digitalisering. Flera fantastiska och numera världskända företag, en hög generell digitaliseringsfaktor tillsammans med ett över lag välfungerande samhälle är tydliga indikationer på att så är fallet. Samtidigt som det är av naturliga skäl som detta ger oss oanade framtidsutsikter så måste vi också se upp så att vi inte missar det berömda tåget.
Lars Kry, Vd på Sigma IT Consulting, som jobbar med digitaliseringens möjligheter, tror att vi står vid ett avgörande vägskäl och att det är hög tid att välja den framtida färdvägen:

”Det viktigaste är att vi sätter en tydlig agenda för framtiden, att vi bestämmer oss hur vi ska ta oss framåt – vad vi faktiskt vill bli. Ska vi satsa fullt ut på digitaliseringen med allt vad det innebär eller ska vi låta bli? Och även om svaret på den frågan borde vara självklar, speglar inte riktigt utvecklingen i Sverige att så är fallet”, säger Lars Kry.

Kan detta då innebära att Sverige inte redan befäst sin position som den framstående IT-nationen? Kommer Sverige inte alltid vara en av de ledande aktörerna på den globala scenen vad det gäller AI, digitalisering samt automation?

Hantera kompetensgapet genom samverkan

Det gäller att skyndsamt förvandla utmaningarna till möjligheter och då behöver samverkan mellan samhället, akademin och näringslivet bli än bättre och mer effektivt.

”I dag finns ett stort behov av IT- och tech kompetens. Vi måste helt enkelt öka intresset för vår bransch, få unga personer att inse att det är en spännande bransch. Vi vill också locka betydligt fler kvinnor och vi måste se till att lösa arbetskraftsinvandringen”, säger Lars Kry.

Lösningarna finns därmed inom räckhåll, men åtgärder behövs nu. IT&Telekomföretagens kompetensrapport indikerar att vi år 2022 kan stå inför det faktum att vi saknar närmare 70 000 personer med den relevanta kompetens som behövs. Det är en nästan ofattbar siffra och kompetensgapet måste hanteras omgående. Vi vet att stora förändringar är svåra och tar tid men är inte omöjliga. Vi behöver mobilisera alla aktörer som kan bidra med samverkan inom näringsliv, akademin, offentlig verksamhet och politiken. Tillsammans behöver vi spänna bågen, staka ut riktningen och göra de investeringar som krävs.  Sverige bör även framöver vara med och leda utvecklingen – inte bara titta på.

Vill du läsa mer om hur du kan stödja arbetet med att hantera kompetensgapet?
Läs mer på 70000jobb.nu och på Sigma IT Consulting här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST