Fotograf: Julio Cortez/AP

Amazon-anställda talar ut om obligatoriska 60-timmarsveckor under högsäsong

Nya vittnesmål om brutala arbetsförhållanden hos Sverigeaktuella e-handelsjätten.

Det har tidigare rapporterats om hur anställda på Amazon i Storbritannien är så stressade av sina jobb att de inte hinner gå på toaletten. I stället hade anställda satt i system att kissa i flaskor för att ens ha någon chans att uppfylla sina mål, enligt ett wallraff-reportage av författaren James Bloodworth.

Och i USA vittnar chaufförer som levererar paket åt e-handelsjätten om fysiskt krävande arbetsmiljö och dåliga villkor.

Nu har Business Insider talat med 30 nuvarande och tidigare Amazon-anställda i Storbritannien, USA och Europa om hur det är att jobba på bolaget under högsäsongen, som sträcker sig från Black Friday fram till jul. De anställda vittnar om en ”brutal” verklighet med långa arbetsdagar, fysiskt krävande arbete, rädsla för att be om ledighet, arbetsskador och ett tryck att köra ut leveranser även i extremväder.

Flera källor berättar att obligatorisk övertid träder i kraft i samband med Black Friday. Anställda kan då jobba i sex 10-timmarsskift, alternativt fem 12-timmarsskift – det vill säga totalt 60 timmar. Förra årets Black Friday och Cyber Monday var dessutom Amazons största hittills, med ”miljontals” fler produkter sålda än under 2017, enligt bolagets egna uppgifter.

Desutom kan Business Insider med hjälp av statistik från ett ambulansföretag i West Midlands i England visa att antalet utryckningar till lagret i Rugeley ökade markant i november de senaste tre åren. Liknande siffror, med ökade antal utryckningar i november och december, kunde uppvisas för ambulanser till lagren i Manchester och Swansea.

I USA höjde Amazon sin minimilön till 15 dollar per timme i november förra året, ett tilltag som hyllats bland annat av den demokratiske senatorn och presidentkandidaten Bernie Sanders. Även anställda på bolaget hurrade i början, men nu uppger flera anställda för Business Insider att Amazon i stället har skurit ned på bonusar och personaloptioner för lagerarbetarna. Detta har i praktiken lett till lägre inkomster för många anställda.

”När man tänker på att vi arbetar för den rikaste mannen på jorden och man ser på vinsterna de gör varje år, så känns det inte rättvist”, säger en anställd till Business Insider.

Amazon drivs av dess grundare, Jeff Bezos, som är världens rikaste man med en uppskattad förmögenhet på 119 miljarder dollar i april förra året, enligt Forbes. Det har länge spekulerats kring en Sverige-lansering för e-handelsbolaget, men det är ännu inte känt exakt när intåget sker på den svenska marknaden.

Mer läsning: Amazons intåg i Sverige närmar sig – så ska Ica ta sig an e-handelsjätten


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST