Fotograf: Elekta press, Pexels (montage)

Trots rapport som skickar ner aktien i källaren – vd:n är ”positiv till kvartalet”

Strålterapibolaget Elekta intar jumboplatsen bland börsens storbolag efter morgonens ras på 9 procent. Så här kommenterar vd:n Richard Hausman rapporten.

Medicinteknikbolaget Elektas rapport bjöd på en stark försäljningsutveckling men en svag marginal och bolaget justerade utsikterna för bägge delarna för det sista kvartalet på det brutna räkenskapsåret. Vd Richard Hausmann är nöjd med utvecklingen även om han ser att det finns saker kvar att göra för att förbättra resultatet.

- Överlag är jag positiv till kvartalet. Om man ser till framtiden är det mycket som tyder på tillväxt, dubbelsiffrig ordertillväxt, tillväxt i alla produktlinjer och regioner. Det är också därför vi höjer försäljningsprognosen, säger han till Finwire och fortsätter:

- Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Marginalen var inte tillfredsställande. Vi är aldrig klara och jag gillar utmaningen för att jag och bolaget vet vad vi ska göra, säger han och påpekar att bolaget i dag är mycket mer stabilt än det varit tidigare.

Ebita-marginalen var lägre under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol, något bolaget förklarar med sämre produktmix och priser på mogna marknader. I samband med rapporten sänkte bolaget prognosen för ebita-marginalen för helåret till 18 procent från tidigare 20 procent.

- Även om vi förväntar oss ett bra fjärde kvartal tror vi inte att vi fullt ut kan kompensera för tappet under året, sade han.

På sikt spår Richard Hausmann att den nya produkten Elekta Unity kommer att bidra positivt till produktmixen, något som tillsammans med åtgärder för att minska produktrelaterade kostnader och effektiviseringar ska förbättra marginalen.

- När Unity får mer fart så kommer produktmixen att förändras. Vi har tidigare jobbat med att få bättre prisbilder och vidtagit åtgärder för att kostnadsreduktioner, specifikt vid nya produkter, och vi tror att det kommer att förbättra situationen, sade han.

Richard Hausmann uppger att bolaget kan se en stabilisering i prisnivån i orderingången och att han ur den synvinkeln är ganska optimistisk. Vidare uppger han att bolaget står fast vid den guidning bolaget publicerade i höstas om en årlig nettoomsättningsökning (CAGR) på 8-10 procent och förbättrad ebita-marginal på upp till 200 baspunkter från 20 procent.

Under kvartalet bokades sju Elekta Unity-system och bolaget har nu sålt totalt 39 system och anses vara i linje med försäljningsmålet om att ha sålt 75 system till mitten av 2020. Försäljningsutvecklingen under kvartalet för Unity-systemen är också i linje med Richard Hausmanns guidning i samband med den föregående rapporten som presenterades i november. Då förutspådde han att mellan 6-8 system skulle bokas under kvartalet.

- Jag förväntade mig mellan 6-8 bokade system. I november hade vi fyra på gång och av dessa har tre blivit undertecknade och fyra nya har slutförts. Den sista av de fyra första hade några synpunkter från kund så i princip hade vi åtta bokade, så det är extremt bra och jag är optimistisk över det, förklarar han.

Tror du att ni kan slå målet?

- Jag hoppas det.

I rapporten skriver ni att ni har en stark försäljningspipeline för Unity, vad innebär det?

- Våra försäljningsteam har olika kundprogram där vi kan klassificera "sales leads", och där ser vi att de går i rätt riktning. Vi kan ha många intressenter men leadsen måste mogna och vi ser att mognadsgraden ökar och att projekten blir mer konkreta och aktiva och förväntas slutföras.

Läs mer: Aktierna som rusar och rasar i rapportspäckade fredagshandeln


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST