Krönika: Dags för bolagen att sluta göra produkter som åldras i förtid

Klimathotet kräver nya affärsmodeller. Tillverkarna kan inte fortsätta att räkna med att vi ska byta ut våra mobiler vartannat år, skriver Karl-Johan Byttner.

”Men alla andra i klassen har Iphone.”

Så löd konversationen när tonårsdottern beklagade sig över att hennes två år gamla Sam­sung Galaxy S6 inte längre höll måttet.

Begreppet ”planerat åldrande” innebär att ingenjörer räknar ut hur deras produkter smidigt ska gå sönder eller på annat sätt bli obsoleta vid en viss tidpunkt.

En metod är batterier som håller i max ett par år. En annan att strunta i att skapa okrossbara skärmar. En tredje att skicka uppdateringar som gör äldre modeller sega som sirap.

Den silverblanka brödrosten där hemma med drygt tio år på nacken och en rakapparat från Philips som är inne på det dubbla och som fungerar kanon än i dag känns nästan som olycksfall i arbetet.

Mattias Lindahl som är professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet sade i en TT-intervju förra året att ”alla vet om det, men ingen vill prata om det” och att vi har vant oss vid att våra mobiler bara håller 2–3 år trots att det inte behöver vara så.

Och snart kan det bli ändring.

Sommaren 2017 klubbade EU-parlamentet igenom ett förslag om minimikrav för produkters hållbarhet, medan Frankrike redan hunnit införa en lag där tillverkare som medvetet begränsar produkters livslängd riskerar upp till två års fängelse och böter på 3 miljoner kronor.

Franska aktivistgruppen Halte à l'obsolescence programmée, HOP, har med stöd av lagen stämt såväl Epson som Apple för ”planerat åldrande”.

Parallellt med tuffare lagar kan fler positiva tecken skönjas.

H&M som har blivit synonymt med fast fashion har dragit i gång konceptet Take Care, vilket innebär att utvalda butiker i Tyskland, Frankrike, Norge och nyligen också Sverige erbjuder skötselråd och reparationer.

Och det trendiga ryggsäcksmärket Sandqvist och gamla hederliga Moraknivar är exempel på produkter med livstidsgaranti.

Telekom med sina miljardtals användare är kanske den industri som bäst har en gyllene chans att visa vägen och det har redan skett försök från andra än de vanliga storspelarna.

Genom modulbaserade mobiler skulle Googleprojektet Ara revolutionera marknaden, men lades på grund av tekniska affärsmässiga problem ned 2016.

Och efter att finska startupbolaget Puzzlephone skulle skeppa telefoner hösten 2016 har det varit knäpptyst om bolaget.

Jag är övertygad om att världen måste fortsätta att försöka hitta hållbara affärsmodeller, men om det ska röra sig om hyrkoncept, att betala mer för produkter med långa garantier eller något annat låter jag andra avgöra.

Och hur gick det för tonårsdottern?

Efter att ha fått ta över farmors Iphone 6 i väntan på julklappar tappade hon mobilen i stengolvet på skoltoaletten så att skärmen sprack från kant till kant. Vi slog till på en ny Samsung under Black Friday …

Även om det mesta pekar på samma tjat om ­sisådär två år igen hyser jag ändå en from förhoppning om att modellen med ”planerat åldrande” hunnit bli en dyster påminnelse om hur ohållbart vissa företag vill att vi lever våra liv. 

Karl-Johan Byttner är reporter på Veckans Affärer.

Mer av skribenten: Framtidsprofessorn: I år ser vi början till slutet för smarta telefoner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST