Fotograf: Ÿnsect

Larver har blivit ny miljardindustri – riskkapitalister kastar pengar efter bolaget som ska säkra framtidens mat

Franska bolaget Ÿnsect fyller på kassan med en dryg miljard för att bygga "världens största insektsfarm" – och expandera globalt.

Ett bolag som producerar insektsprotein har precis tagit in 125 miljoner dollar (1,17 miljarder kronor) rapporterar Techcrunch

Paris-baserade Ÿnsect (uttalas som engelskans “insect”) specialiserar sig på insektsbaserat djurfoder till så väl fiskodlingar som husdjur, och tillverkar även gödningsmedel för växtodling. Produkterna tillverkas av mjölmaskar, det vill säga larver från mjölbagen, vilka sägs ge det mest högkvalitativa proteinet sett till vikt.

Läs även: Gunhild Stordalen: "Maten är länken mellan människans och planetens hälsa"

Bolagets vd, agronomen Antoine Hubert, berättar att Ÿnsect växte fram ur ett försök att påverka hållbarheten inom livsmedelsproduktionen i Frankrike.

”Vi tänkte att vi kunde få större genomslag genom att inte bara utveckla utbildningen, utan även produktionen inom området nya proteiner för lantbrukssektorn”, säger Hubert till Techcrunch.

Lantbruket är en av de värsta bovarna när det gäller utsläpp av koldioxid och metan, vilket bidrar till den globala uppvärmningen. Ÿnsects produkter syftar till att effektivisera foderproduktionen, och därmed minska utsläppen.

”Livsmedelssystemet påverkar växthusgaserna. Vi bestämde oss för att utveckla en riktig teknik för att producera stora volymer protein till konkurrenskraftiga priser”, säger Antoine Hubert.

Med hjälp av sina nyförvärvade 125 miljoner dollar ska man skala upp produktionen till att bygga världens största insektsfarm i norra Frankrike, och man ska även expandera till den nordamerikanska marknaden.

Mer läsning: Oatlys charmoffensiv till Sveriges bönder – ska få dem att byta kor mot havre

Affären leddes av Astanor Ventures med deltagande från Bpifrance, Talis Capital, Idinvest Partners, Finasucre och Compagnie du Bois Sauvage, och är det största avtalet som tecknats inom ”agtech” utanför Nordamerika.

Störst framtidspotential ser Ÿnsect inom fisk- och skaldjursodling. Det var också en bidragande faktor till att Talis Capital investerade i bolaget.

”Jordens befolkning väntas öka till nio miljarder till år 2050, vilket betyder att dagens akvakultur och djurutfodringspraktiker är ohållbara”, säger Talis Capitals medgrundare Matus Maar i ett uttalande.

Mer läsning: Senaste numret av Veckans Affärers magasin innehåller en stor kartläggning av veganindustrin. Du som är prenumerant har tillgång till e-tidningen på Veckans Affärers premiumsajt Insights.

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagarFör dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST