Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

Tvåsiffriga rusningar och ras avslutar intensiv rapportvecka på börsen

Bankerna tar igen förlorad mark och rapporter triggar kraftiga kursreaktioner. Här får du blixtsnabbt koll på fredagens börshandel i Stockholm.

Efter ett par dagar då bankerna tyngt index på Stockholmsbörsen sågs en vändning på fredagen, då de hårt prövade bankerna med Swedbank i täten rekylerade upp.

Dagens förlorare var strålknivstillverkaren Elekta som föll tungt efter sin kvartalsrapport.

Storbolagsindexet OMXS30 hade klockan 13.40 stigit 1,0 procent till 1.589, vilket gjorde Stockholm till en av de starkare börserna i Europa. Aktier för 9,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen toppade Swedbank med en uppåtrekyl på 3,8 procent efter två dagar av kraftiga nedgångar till följd av SVT:s avslöjanden om bankens inblandning i misstänkt penningtvätt i Baltikum. Även SEB och Nordea avancerade, med 2,1 respektive 1,4 procent, efter ett par tunga minusdagar.

SSAB A lyfte 2 procent och aktien var med dagens uppgång upp 11 procent för veckan. Boliden fortsatte upp för tredje dagen i rad, med stöd av prisuppgångar för gruvbolagets två viktigaste metaller koppar och zink.

På minussidan i OMXS30 fanns Essity och Assa Abloy, även om nedgångarna för de båda aktierna var måttliga.

Desto större var fallet för Elekta. Bolagets ebita-marginal för det gångna kvartalet var 15,2 procent, vilket innebar en stor nedgång från motsvarande period föregående år och dessutom var långt under snittestimatet på 19,5 procent. Carnegie skrev i en kommentar att banken räknar med att många analytiker kommer att sänka sina lönsamhetsestimat för Elekta, som backade drygt 12 procent.

Hexatronic, systemleverantör inom fiberoptisk kabel och infrastrukturlösningar för telekomföretag, har tecknat ett avtal med brittiska Cityfibre som bedöms vara värt en halv miljard kronor. Aktien avancerade 8,7 procent, efter att även ha rapporterat om en tillväxt på 36 procent för fjärde kvartalet.

First North-listade Crunchfish, som bland annat är verksamt inom geststyrningsteknik, fortsatte på fredagen att handlas intensivt och steg 24 procent. Bolaget har den senaste månaden skickat ut en lång rad pressmeddelanden, som fått aktien att rusa 409 procent under februari. Senaste nyheten från Crunchfish kom på torsdagsmorgonen, då bolaget uppgav att det fått förhandsbesked från Patent- och Registreringsverket om patent för AR/VR-interaktion.

Gruvbolaget Lucara Diamonds intäkter och resultat var lägre än analytikernas förväntningar till följd av oväntat lågt snittpris per såld carat rådiamanter. Aktien föll 10,6 procent.

En mer positiv rapport kom från mönsterkortbolaget NCAB, som drog iväg uppåt med 11,6 procent efter ett kraftigt ökat resultat för fjärde kvartalet.

Även Björn Borg var en rapportvinnare med en kursuppgång på 8,3 procent. Klädbolaget ökade vinsten i fjärde kvartalet och uppdaterade även sina finansiella mål, där omsättningen ska öka 5 procent per år med en rörelsemarginal på minst 10 procent.

E-handelsbolaget Sportamore handlades ned 8,6 procent efter ett kvartal där rörelseresultatet krympte 23 procent till 8,8 miljoner kronor.

Fingerprint Cards låg återigen högt upp på omsättningslistan, även om kursrörelsen var ovanligt måttlig med en uppgång på 1,1 procent. Biometribolaget lanserade på fredagen sin första optiska sensor, som kan placeras mellan batteriet och skärmen på en mobil.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST