Så här kan vertikalodling se ut. Bild från Chicago O'Hare-flygplatsen. Fotograf: Flickr/Chipmunk_1

Vertikalodlarna Plantagon går i konkurs

Plantagon går i konkurs för att företaget inte kan betala sina skulder, enligt advokatfirman som sköter konkursen.

I början av förra året tog Plantagon, som grundades 2008, in 4,5 miljoner kronor i en crowdfundingrunda på Fundedbyme. 

investeringserbjudandet sades att målet var 10 anläggningar i Sverige till år 2020. Dessutom uttalades ett mål om börsnotering år 2023.

Men nu går vertikalodlingsbolaget som hade projekt i Linköping och under DN-skrapan i Stockholm i konkurs. Det skriver Breakit.

"Det beror på att bolaget inte kan betala skulderna det har", säger Lars Nylund på advokatfirman Fylgia som sköter konkursen, till Agfo.se.

Affärsidén var att använda överskottsvärme från fastigheter för att odla växter som sdan skulle säljas till bland annat matbutiker.

Plantagons odlingar av bland annat timjan och basilika använde sig av den vattenabsorberande vulkaniska stenen pimsten för att spara vatten. Konceptet har beskrivits som ett vertikalt växthus i stadsmiljö.

Pengarna från crowdfundingrundan har troligtvis gått förlorade, enligt Lars Nylund.

Under åren 2015 till 2017 hade Plantagon ackumulerade förluster på knappt 30 miljoner kronor medan omsättningen under åren totalt understeg 2 miljoner kronor.

I en färsk rapport utnämnde Trygghetsrådet just vertikalodlare som ett av de heta jobben i framtiden. Sajten Agfo skriver dock att många bolag har haft svårt att få kalkylen att gå ihop i och med markpriserna och el- och lönekostnaderna.

Läs även: Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST