Riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén. Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT

Vice riksbankschefen om kronraset: ”Inte en välkommen utveckling”

Vice Riksbankschefen Martin Flodén kommenterar tisdagens inflationsbesvikelse som fick kronan att falla brant.

Vice riksbankschefen Martin Flodén skulle visserligen välkomna en något högre inflation, men det betyder inte att han välkomnar en svagare krona.

Det sade han till journalister efter ett anförande på onsdagen.

Det uppstod vissa oklarheter om Martin Flodéns budskap om detta i anförandet, men hans avsikt var inte att förorda en svagare krona för att få upp inflationen.

Han sade att en högre inflation skulle vara välkommet, "men jag sa inte att det hängde ihop med en kronförsvagning, eller det var i alla fall inte min avsikt... men ser det inte som ett problem om inflationen blir lite högre än i vår prognos".

"Vi har ju kampen mot en inflation och ett inflationstryck som är lite för svagt, och som gör att vi måste bedriva en väldigt expansiv penningpolitik", sade Martin Flodén.

Han tillade samtidigt att det kan vara ett problem om "vi får en väldig uppåtpress på inflationen i ett läge där konjunkturen utvecklas svagare än vi har tänkt oss. Det är ju inte en välkommen utveckling".

"Men en lite högre inflation ser jag definitivt inte som något problem, just för att vi kanske inte behöver reagera så mycket med penningpolitiken i sådana fall", tillade Martin Flodén.

Kronan har försvagats efter det oväntat svaga utfallet för januariinflationen och banker har åter börjat justera ned sina kronprognoser samtidigt som förväntningarna sjunker om att Riksbanken ska kunna höja reporäntan igen i år, men det är alltså inget som välkomnas av Martin Flodén.

"Som jag ser det så är en försvagad krona i sig inte en välkommen utveckling, och det är inte heller något som hjälper svensk penningpolitik - på sikt i varje fall", sade han.

"Det kan ju ge en kortsiktig inflationsimpuls, och det skulle kunna hjälpa oss i ett läge när vi har en alldeles för låg inflation, där är vi ju inte nu. Inflationen ligger runt 2 procent, och då är växelkursvolatilitet inte önskvärt", fortsatte Martin Flodén.

Han tillade att om växelkursen rör sig bort från vad som bedöms vara en jämviktsnivå, så innebär det att den i ett senare läge kommer att röra sig kraftigare i motsatt riktning, vilket då skulle sätta nedåtpress på inflationen.

Martin Flodén vill inte säga om han kan se ett läge där kronförsvagningen i sig skulle kunna bli ett problem, men "kronförsvagningen är ju inget som vi har eftersträvat, och det är inte en utveckling som jag gläds åt. Men jag har samtidigt svårt att se att det blir något problem för Riksbanken att kronan har försvagats några procent".

Läs även: Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST