Fotograf: Mostphotos

Swedbank rasar på börsen efter avslöjande – drar med sig OMXS30

Storbanken som misstänks för penningtvätt straffas rejält när börsen öppnar.

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel svagt nedåt, -0,16 för OMXS30-index.

Terminerna för ledande Europaindex indikerar något starkare handel. Dax väntas öppna 0,4 procent upp.

Asiens börshandel var måttligt upp, med Nikkei och Hang Seng 0,5-1 procent upp.

Bolagsnyheter:

* Swedbank har haft en betydligt större roll än vad som tidigare framkommit och vad som hävdats från bankens vd Birgitte Bonnesen. Det menar SVT:s Uppdrag granskning (UG), som rapporterar att 40 miljarder kronor flödat mellan Danske Bank och mängder av konton i Swedbank i den penningtvättshärva som briserade i Estland. Enligt UG finns direkta kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären.

Banken säger sig dock vara "trygga med system" för att förebygga och förhindra penningtvätt i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Swedbanks aktie tappar 7 procent i inledande handeln.

Läs mer: Suspekta transaktioner för 40 miljarder gör Swedbank misstänkt i penningtvättshärvan

* Sobis resultat var genomgående bättre än förväntat. Bolaget spår ett ebita-resultat helåret 2019 på 5,0-5,3 miljarder kronor. Analytikernas förväntningar låg på 5,3 miljarder. Samtidigt spås dock högre försäljning än analytikersnittet, 12,5-13 miljarder kronor. Här var estimaten 12,3 miljarder. Kursreaktionen är minus 5 procent i öppningshandeln.

* Ericsson har tillerkänts betalning om 580 miljoner kronor i ett mål i Indiens högsta domstol mellan telekomtillverkaren och det indiska konglomeratet Reliance Groups ordförande Anil Ambani och två höga chefer i företagsgruppen. Det indiska bolaget vägrade betala fakturor på 720 miljoner kronor och stämdes av Ericsson i fjol.

* Kycklingfabrikanten Scandi Standard redovisade ett resultat efter skatt på 73 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018, upp från 58 miljoner kronor samma period föregående år. Nettoomsättningen steg till 2.166 miljoner kronor, från 2.061 miljoner kronor. Aktien lyfter cirka 1 procent i spåren av rapporten.

Företaget spår "en mer normal marginal" i Sverige under 2019.

* Fastighetsbolaget SBB:s hyresintäkter under det fjärde kvartalet uppgick till 453 miljoner kronor, upp från 384 samma period föregående år. Förvaltningsresultatet blev 28 miljoner kronor, betydligt lägre än de 87 miljoner som redovisades i februari 2018.

* Den på senare tid härjade spelutvecklaren Starbreeze redovisade ett rörelseresultat (ebitda) på minus 73,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Det kan jämföras med Fjolårets fjärde kvartal, som slutade på 6,3 miljoner kronor. Kursreaktionen är minus 3 procent i öppningshandeln.

Nettoomsättningen uppgick till 82,5 miljoner kronor, att jämföra med 104 miljoner kronor.

Analys:

* Societe Generale har höjt sin rekommendation för Tele2 till köp från behåll. Riktkursen höjs till 130 från 100 kronor, framgår av Bloomberg. Tisdagens stängningskurs var 119:35 kronor för aktien.

Makro:

Efter ett tal i New York på tisdagskvällen sade Riksbankschefen Stevan Ingves att han fortfarande förespråkar fler räntehöjningar, trots tisdagens svaga inflationsrapport.

"Vad som verkligen betyder något för oss är inflationsmålet", sade han.

Han tonade också ner den svaga inflationsrapporten på tisdagen och sade att "en siffra inte är tillräckligt" för att få honom att ifrågasätta inflationen.

På onsdagens agenda står förutom FOMC-protokollet också svenska inflationsförväntningar från Kantar Prospera och nya prognoser från Riksgälden.

Kronan handlas kring 9:30 mot dollarn och 10:55 mot euron.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST