Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd

Swedbank faller tvåsiffrigt – Nasdaq vidtar åtgärder mot derivathandeln

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med svagt negativ indexutveckling och dansade sedan runt omkring nollstrecket under förmiddagen. Vid 16.20-tiden hade fallet tilltagit och aktien var ned drygt 13 procent.

Storbankerna agerade sänken efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt hos Swedbank, medan många cykliska aktier med lastbilskoncernen Volvo i spetsen drog i motsatt riktning.

Läs mer: Suspekta transaktioner för 40 miljarder gör Swedbank misstänkt i penningtvättshärvan

På OMXS30-indexet befann sig majoriteten av aktierna på plus vid lunchtid. Men affärsbankerna tyngde ner indexet med Swedbanks som enskilt största sänke.

Banken rapporteras ha haft en större roll än vad som tidigare hävdats av bankens vd Birgitte Bonnesen.

SVT:s Uppdrag granskning visar att 40 miljarder kronor flödat mellan Danske Bank och mängder av konton i Swedbank mellan 2007 och 2015.

Enligt UG finns direkta kopplingar till den statskuppliknande så kallade Magnitskij-affären i Ryssland. Banken säger sig dock vara "trygga med system" för att förebygga och förhindra penningtvätt i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Swedbanks aktie var vid 16.20-tiden ned drygt 13 procent. Handelsbanken var samtidigt ned drygt 0,5 procent, Nordea var ned drygt 1 procent och SEB var ned drygt 3,5 procent.

Men SVT:s granskning av Swedbank är bara början på fallet kring Swedbanks inblandning i Danske Banks estniska penningtvättshärva.

Det säger finansmannen Bill Browder, som varit huvuduppgiftslämnare i skandalen, i en intervju med Bloomberg.

Han har för avsikt att anmäla Swedbank och att han har dokumenterade bevis på den svenska bankens kopplingar till Danske Bank i Baltikum.

"Vad som framkommer är att en stor del av det nordiska banksystemet utnyttjades för rysk penningtvätt och att inte varken myndigheter eller bankerna under flera år inte gjorde ett dugg åt saken".

Finansmannen menar att banken likt Danske Bank nu måste tillsätta en utomstående part för att granska fallet.

Under onsdagent beslöt även Nasdaq OMX Nordic Derivatives att åberopa "ansträngande marknadsförutsättningar" för derivathandeln kring Swedbank efter det börsras som följt medierapporterna om penningtvättsinblandning.

Det skriver Nasdaq i ett pressmeddelande.

Statusen "ansträngande marknadsförutsättningar" innebär bland annat att spreadkraven breddas. Det kommer gälla fram till onsdagens stängning, skriver Nasdaq.

Läs även: Avanza bötfälls och varnas av FI


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST