Fotograf: Privat

Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”

När ekorrhjulet snurrar allt snabbare är det svårt att hoppa ur. Men det gjorde Matthias Sånemyr.

"Jag sitter i en lägenhet som vetter mot Mont Blanc och har kvällssol mot hela berget. Det är fruktansvärt vackert och går inte att stirra sig mätt på. Jag vet inte var det slutar, men det här har gett så mycket mersmak att min ambition framöver är att vara ledig mer för att få mer tid både med familjen och på egen hand", säger Matthias Sånemyr till Veckans Affärer.

Han satt rejält fast i ekorrhjulet med ett schysst jobb som delägare och vice vd på säljbolaget Leeads, ett dyrt hus i Bromma, tre barn och en fru som också gör karriär som vd.

Men mitt under en 40-årsfest hösten 2017 frågade hon vad han skulle hitta på om han fick några månader på egen hand och med viss tveksamhet i rösten svarade:

"'Jag gillar att åka skidor' varpå frun kontrade 'Men varför gör du inte det då?'
"Min fru väckte något i mig som har fått mig att bli en lyckligare människa", säger han i dag nere från Chamonix.

Bakgrunden till att det blev just skidåkning beror på att det hade gett mersmak då han på senare år har gett sig iväg till Alperna med ett gubbgäng.

Ett alternativ hade kunnat vara att bryta upp och resa jorden runt med familjen, men sanningen var att Matthias Sånemyr länge drömt om chansen att få vara ensam med sina tankar.

"Min fru är klok och förstående och det är såklart så att när jag väl kommer hem med nyvunnen energi förväntar sig både jobbet och familjen att jag lägger mer tid på dem."

Eftersom han i jobbet tar hand om den dagliga driften för ett stort bolag kände han viss osäkerhet inför hur andra delägare och övrig personal skulle reagera. Men resonemanget att vi är utbytbara kuggar i ett maskineri visade sig stämma. Allt sköttes så väl att han trots delägarskap inte alltid svarar i telefon när han befinner sig i skidbacken.

"Jag har haft dagar då jag inte har pratat med en kotte och det har känts magiskt."

Förutom att Matthias Sånemyr under samtalet om sitt liv ger intrycket av att ha varit supersocial och att det därmed är extra skönt med egen tid tror han att det faktum att han berättade om planerna redan i början av förra året gjorde det enklare att förverkliga dem.

"Alla sa bara 'det är lugnt', men hade jag kommit med det i november hade de säkert blivit mer fundersamma."

Han konstaterar att Chamonix-tiden har flugit iväg lika snabbt som han susar nedför backarna. Ju mer tid som har gått, desto mer har tankarna skiftat från 80 procent jobb och 20 procent familj till det omvända.

"Jag har fått många reaktioner. 95 procent är positiva, medan det för övriga har krupit fram att de nog gärna skulle vilja få chansen, men aldrig riktigt har vågat fråga arbetsgivaren eller familjen."

Läs även: Varför lämnade 30-åringen plötsligt toppjobbet på H&M – för ett krypin och en hängmatta i Rio?

Matthias Sånemyr är övertygad om att ifall han likt många andra bara hade fortsatt att springa runt i ekorrhjulet hade han aldrig upptäckt skillnaden mellan det livet och vad som känns viktigt för stunden.

Den röda tråden genom hela hans karriär har varit bananskalsvarianten. Det första exemplet på när han "hoppade på saker" var när han efter nattskiftesjobb vid tryckeriet Esselte flyttade till kärleken i Karlstad.

När förhållandet tog slut och han började köra glassbil hörde hans tidigare friidrottstränare av sig om ett jobb som platschef för biografkedjan Sandrews i Västerås. Där gjorde han så bra ifrån sig med galapremiärer att han inte bara blev en välkänd nöjesprofil i staden, utan snart även utsågs till platschef för Uppsala.

Efter tre år hörde återigen den gamle tränaren av sig och undrade om han ville ta över hans jobb som filmbokare på Sandrews huvudkontor vid Östermalm.

"På den tiden var det riktiga galapremiärer där storstjärnor som Tom Cruise och Mel Gibson dök upp."

När han propsade på att få en IHM-utbildning betald av arbetsgivaren sprang han på sin blivande fru.

"Det sägs att man antingen skiljer sig under IHM, träffar en ny eller gör både och..."

Hon tyckte att det var kul att ha en kille som ordnade galapremiärer och fick en smärre chock när han påverkad av IHM-kompisar i stället började sälja kopiatorer. Det gick uselt. Räddaren i nöden blev en säljare vid Z-TV som banade väg för ett uppdrag där han fick ansvar för alla skivbolagskunder.

Då han avancerat till försäljningschef ville en kompis få över honom till IT-branschen som Sverige-chef för ungdomstidningen och webbsajten Chili strax innan dotcombubblan brast år 2000.

Efter en rad andra jobb som slutade med att han drev en reklambyrå när finanskrisen slog till 2008 ställde frun honom mot väggen och sade att "det var dags att ta ett riktigt jobb".

"Det enda jag visste var att jag inte ville jobba med media igen."

Då jag nämner att det känns som att folk hela tiden har ryckt i honom och det är lätt att bli smickrad av det, men att man riskerar att förlora sig själv i processen blir svaret:

"Affärsområdeschef för Mälardalspaketet på DN är faktiskt det enda jobb jag har sökt själv..."

Han tog jobbet utifrån resonemanget att det är bra att bli försäljningschef för ett starkt varumärke. I samma veva hoppade Eric Gisaeus och Oskar Sardi av Schibstedkoncernens säljbolag Webbtrafic för att starta det som skulle bli Leeads. Allteftersom åren har gått och parets tre barn har blivit äldre – den yngste är 13 och den äldsta går på gymnasiet – kände han att en pusselbit saknades.

"Jag ser mig som extremt lyckligt lottad både privat och i arbetslivet och har tjänat en del pengar. Men jag och min fru har länge diskuterat gemensamma intressen och vad vi ska göra var för sig när vi blir äldre."

Han märker inga liknande rörelser i sin bekantskapskrets modell större än, men oavsett vilket är inställningen glasklar.

"Två månader i Chamonix är inte tillräckligt länge för att vara omvälvande, men tillräckligt spännande för att börja tänka annorlunda om livet. Så det är något alla borde pröva."

Så bryter du dig loss från ekorrhjulet, enligt Matthias Sånemyr:

Bestäm dig!
Bestäm dig för vad du vill göra, inte vad du tror att andra förväntar sig. Då blir det lättare att genomföra.

Plantera idén!
Kastar du bara fram idén kan det bli lite väl rakt på för respektive och arbetsgivare. Plantera hellre tankar och idéer och visa kanske rentav lite oskyldigt denna artikel.

Åk ensam!
Att åka ensam är den viktigaste biten – när du verkligen får chans att landa börja tankarna att spinna.

Boka!
Boka resan direkt – ju längre du väntar desto större risk att du får kalla fötter eller att någon ändrar sig om dina planer.

Mer läsning: Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden – "jobba 8-17 gör mig sjukt deprimerad"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST