Elon Musk och Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Fotograf: Wikimedia Commons

Så kan Elon Musk bli Pewdiepies vapen i kampen om Youtube-tronen

Tesla-grundaren kan ge svensken draghjälp i kampen mot indiska utmanaren.

Snart kan det komma ett samarbete mellan två av internets största namn: Tesla-vd:n Elon Musk och den svenske youtubern Pewdiepie.

Elon Musk twittrade härom dagen att han precis hade spelat in ett inslag till ”Meme review”, en av Pewdiepies återkommande videoserier på Youtube. Det skriver Business Insider.

Det var Musk som först sjösatte idén med en tweet i januari i år. Pewdiepie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter, svarade med att bjuda in Musk att programleda ett avsnitt av showen.

Därefter har det varit tyst från Musk ett tag, men i måndags twittrade han alltså att han hade spelat in ”Meme review” tillsammans med Justin Roiland, en av skaparna av den tecknade tv-serien Rick and Morty.

Pewdiepie är för närvarande störst på Youtube, med över 86 miljoner följare. Men det senaste året har en utmanare seglat upp i form av den snabbväxande indiska kanalen T-series. I dagsläget leder svensken med endast knappa 22 000 följare enligt sajten Social Blade, som förutspår att T-series går om Pewdiepie inom ett halvår.

Sedan kampen mellan de två populära kanalerna började har Pewdiepie mobiliserat sina fans och andra youtubers för att hjälpa honom behålla titeln som kungen av Youtube.

Bland annat lyckades en hackare ändra startsidan på Wall Street Journals sajt så att det stod att tidningen backade Pewdiepie och att läsare borde prenumerera på hans kanal, och tusentals skrivare över hela världen hackades att skriva ut meddelanden till stöd för Pewdiepie.

Läs även: Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren

En annan youtuber som själv har miljoner följare har också stöttat Pewdiepie: Jimmy Donaldson, även känd som Mr Beast. Han har köpt annonser i radio och på reklampelare för att stötta Pewdiepie, och har även varit med på Twitter och försökt påverka Musk att medverka i ”Meme review”.

Kombinerat har Musk med sina Twitter-följare och Pewdiepie med sina Youtube-fans en total skara av 110 miljoner fans.

Både Elon Musk och Felix Kjellberg, som Pewdiepie egentligen heter, har den senaste tiden hamnat i blåsväder. Elon Musks tweet förra året om att han ville köpa ut Tesla från börsen blev föremål för en utredning av den amerikanska finansmarknadsmyndigheten.

2017 valde Disney att kapa banden med Felix Kjellberg efter en rad påstådda antisemitiska snedsteg från YouTube-stjärnan; 9 av hans videos sedan augusti 2016 hade innehållit antingen antisemitiska skämt eller visuella nazi-referenser, enligt en granskning från Wall Street Journal.

Mer läsning: Rymdlegendar försvarar Elon Musks marijuana-rökning: Han är det bästa vi haft sedan Thomas Edison


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST