Fotograf: Jessica Gow/TT

Suspekta transaktioner för 40 miljarder gör Swedbank misstänkt i penningtvättshärvan

Hemliga dokument visar hur Danske Bank och Swedbank gjort affärer - "uppvisar varningssignaler på penningtvätt", enligt SVT.

Swedbank kan ha använts för omfattande systematisk penningtvätt under cirka ett decennium. Det rapporterar SVT. Det är programmet Uppdrag granskning som uppger att minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Swedbank har tidigare uppgett att man inte varit inblandade i den stora penningtvättshärvan som uppdagats i Estland. Finansinspektionen har också försvarat Swedbank, enligt SVT.

SVT har under flera månader haft tillgång till hemliga dokument som visar hur Danske Bank och Swedbank gjort affärer. Materialet omfattar ett stort antal transaktioner som skett under perioden 2007-2015. Enligt SVT omfattar materialet 50 kunder i Swedbank som samtliga uppvisar varningssignaler på penningtvätt.

SVT har frågat om intervju med Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau ger en kommentar till SVT att budskapet gäller fortsatt.

"Vi har agerat så fort vi sett riskindikatorer och vi känner oss trygga med vårt agerande i banken", säger Gabriel Francke Rodau till SVT.

I samband med delårsrapporten i höstas berättade Bonnesen för Nyhetsbyrån Direkt att banken arbetar "proaktivt med att övervaka betalningsflöden för att upptäcka potentiella oegentligheter".

Hon betonade att Swedbanks företagskultur är främsta förebyggande åtgärden mot penningtvätt.

"Vi har nolltolerans mot all typ av brottslighet i vår verksamhet och har alltid agerat bestämt och handlingskraftigt när vi fått signaler inifrån vår egen organisation eller från omvärlden om misstänkta transaktioner."

Läs även: Efter penningtvätten: Nu ska Danske Bank skänka bort historiska vinster 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST