”Självklart blir det tåget”

Vilket mottagande Veckans Affärers klimatresa fick! Flygande skulle man säga om inte målet varit att få oss i näringslivet att minska flygresorna med hälften under året. Dessutom har det redan nu kommit en mängd konkreta tips på hur den kan göra som vill flyga mindre men ändå fortsätta göra affärer.

”Detta är nästan läskigt, kom precis ifrån ett möte där jag berättade för kollegorna att jag tänker ta tåget till Barcelona och Mobile world congress – i stället för flyget. Sedan läste jag din blogg,” skriver Jonas Wilhelmsson, som leder Ericssons inkubations- och innovationsverksamhet Garage i Göteborg.

Han är en av dem som hört av sig för att berätta om hur han konkret ändrat sina resevanor, av klimatskäl.

”Jag har en lång karriär som långflygare och till och med varit med i SAS yttersta klubb för frekventa resenärer (Pandion). Nu har jag skrivit på ”flygfritt 2019” och försöker leva som jag lär,” skriver Jonas Wilhelmsson.

Andra har kommit med glada tillrop. Ulrika Thörn, till exempel, som driver ett konsultbolag inom telekom med några kollegor och har totalt 21 anställda.

”Våra kunder är över hela Sverige och vi åker tåg, buss, tunnelbana och flyger endast när vi ska väldigt långt norrut som till Luleå. Har med andra ord inga företagsbilar vilket jag tycker fler konsultbolag borde ta efter, ” skriver hon.

Många andra kommer med tips, som jag kommer att försöka följa upp i den här bloggen – eller lämna vidare till övriga på Veckans Affärers redaktion.

Och Transportföretagen hörde av sig och vill träffas för att berätta om sin syn på hur flygandet kan bli mer hållbart. Jag träffar dem självklart och återkommer om hur det gick.

Hur går det för mig själv då? Ja, denna vecka har jag mest rest med tunnelbana och buss till och från jobbet vid Västerbroplan i Stockholm. Nästa vecka bär det av till Göteborg – det är premiär för vårt nya vd-nätverk där. Självklart blir det tåget och jag håller tummarna för att wifi-uppkopplingen håller och att tåget kommer fram i tid.

Just bristen på vettig arbetsmiljö är sannolikt det som oftast hindrar många från att ta tåget vid affärsresor - förutom risken för förseningar (som visserligen kan drabba flyget också). Jag kan dagdrömma om stabilt nätverk, gott kaffe, bättre armbågsutrymme och rimliga toaletter.

Har du andra förslag? Mejla mig på asa.uhlin@va.se.

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST