Fotograf: Pixabay/Unsplash

Paradox lyfter rejält efter glädjesiffror – sektorkollegan rapportrasar över 40%

Skilda världar för gaming-bolagen i tisdagens rapportflöde.

Stockholmsbörsen handlades sidledes vid lunchtid på tisdagen omkring nivån 1.583. Det innebar en något bättre utveckling än Europasnittet, där regionsutvecklingen återgivet av Stoxx 600 var minus 0,6 procent.

Vägledande för indexutvecklingen var en rad rapporter och rekommendationsändringar som fått kursgenomslag.

Bland OMXS30-bolagen steg Tele2 mest, 1 procent. Goldman Sachs har återupptagit bevakning av telekomkoncernen med rekommendationen köp.

Sämre utveckling bland storbolagen syntes inom fordon och verkstad. SKF föll mest (-1 procent), följt av Sandvik (-0,9 procent), Atlas Copco (-0,4 procent) Autoliv (-0,3 procent) och Volvo (-0,3 procent).

Inom sektorn har Pareto sänkt rekommendationerna för Assa Abloy, Atlas Copco och Sandvik från behåll till köp, samt Trelleborg från behåll till sälj.

Utanför storbolagsindexet trotsade dock verkstadsbolaget Nederman motvinden i branschen med ett starkare bokslut. Aktien steg 5 procent efter att rörelseresultatet för fjärde kvartalet kommit in på 117 miljoner kronor, 18 miljoner bättre än samma period föregående.

I botten av listan handelsföretaget Malmbergs Elektriska, -8 procent efter att ha levererat bokslut innehållande förslag om halverad utdelning. Rörelseresultatet sjönk till 14,8 miljoner kronor i fjärde kvartalet, ner från 25,3 miljoner föregående år.

Lundin Mining föll 5 procent efter att Goldman Sachs sänkt gruvbolaget till neutral från köp. Hotellbolaget Scandic föll drygt 4 procent. Morgan Stanley påpekar att bolaget i bokslutet gav en klen guidning för det innevarande kvartalet, i likhet med vad hotellfastighetsbolaget Pandox tidigare signalerat.

Vidare föll också Poolia omkring 5 procent sedan bemannings- och rekryteringsbolaget bolaget släppt bokslut. Spelutvecklaren Three Gates, noterade på NGM, föll 47 procent efter ett nytt förlustkvartal. Vd:n framförde att Three Gates "har ett stycke kvar" till svarta siffror.

På makroplanet har en klart lägre svensk inflation än förväntat i januari har fått kronan att tappa kraftigt i värde under förmiddagen.

USA-terminerna uppvisade på tisdagen lätt negativa rörelser inför det att nya förhandlingar mellan USA och Kina skulle till att börja i Washington. Under måndagen höll New York-börsen stängt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST