Fotograf: Unsplash, Pexels (montage)

Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben

I en färsk rapport föreslår Trygghetsrådet tio jobb som kan växa fram när arbetsmarknaden förändras. Dessutom utlyses praoplatser inom "framtidsjobb" såsom vertikalodlare och robotpersonlighetstekniker.

Vi har hört det förut: Arbetsmarknaden förändras snabbare än någonsin vilket ställer nya krav på de anställda.

Mot den bakgrunden presenterades under tisdagen rapporten "Framtidens arbetsliv är här". Den tar sig en titt på frågan och föreslår tio nya yrkesgrupper som kan växa fram när arbetslivet förändras.

Bakom rapporten står Trygghetsrådet (TRR), en stiftelse ägd av Svenskt Näringsliv, som arbetar med tjänstemän som blivit uppsagda. Syftet med rapporten är snarare att inspirera än att levera ett facit, skriver TRR.

Om rapporten

Innehållet och förslagen i rapporten "Framtidens arbetsliv är här" bygger på studier av den befintliga litteraturen på området och på förslag från en panel med medlemmar från bland annat Vinnova, Serendipity, Sana Labs, Riksteatern, Furhat, Telenor och Bzzt.

Dessutom utlyses ett antal praoplatser på svenska företag som Furhat Robotics och Urban Oasis för den som vill testa på de föreslagna framtidsjobben.

Sju megatrender driver tillsammans utvecklingen och förändrar arbetslivet, enligt rapporten: Globaliseringen, urbaniseringen, digitaliseringen, automatiseringen, hållbarhet, hälsa och demografisk utveckling.

"Under en lång period har det varit svårt för den svenska arbetsmarknaden att hitta personer med den kompetens som företagen efterfrågar. Den utmaningen lär knappast bli mindre", sade Lennart Hedström, vd för Trygghetsrådet, vid rapportpresentationen.

"De här långa konjunkturerna som kom i 5-7-årscykler är förbi. Istället handlar det om konstant löpande svårigheter att hantera förändring, både inom och mellan branscher", sade han vidare.

Här är de tio yrken som trygghetsrådet spår kommer växa fram:

Oldfluencer
"I Sverige blir vi allt äldre och vår tid som pensionärer förlängs", skriver TRR som menar att oldfluencers kommer att växa fram för att bland annat inspirera till en mer aktiv och social livsstil och testa och utvärdera produkter.

Exempel på kompetens: PR & kommunikation

Vertikalodlare
"Vertikalodlaren är framtidens bonde", skriver TRR som menar att yrkesgruppen kommer att behövas i takt med att världens befolkning ökar och urbaniseras.

Exempel på kompetens: Biologi, agrikultur

Robotpersonlighetstekniker
När sociala robotar börjar komma till arbetsplatserna behövs någon som ser till att de kommer överens med och kan samarbeta med sina mänskliga kollegor. Den uppgiften faller på robotpersonlighetsteknikern.

Exempel på kompetens: AI, psykologi

Kulturflätare
I ett framtida arbetsliv som är mer nätverksorienterat finns det plats för kulturflätare som får ihop olika målbilder och sätt att arbeta, heter det i rapporten. Kulturflätaren ska bland annat intervjua de anställda för att hitta "såväl gemensamma som särskiljande drag".

Exempel på kompetens: Organisationsteori, beteendevetenskap, sociologi

Klimatrevisor
Att ha klimatekonomisk kompetens in-house kommer bli allt viktigare, spår rapporten, som föreslår att yrkesgruppen klimatrevisor ska följa och rapportera företagets klimatavtryck.

Exempel på kompetens: Klimatekonomi, naturvetenskap, ekonomi, juridik

DNA-coach
Kommer att hjälpa kunderna att äta och leva rätt med hjälp av DNA-analys och följa upp och utvärdera resultatet.

Exempel på kompetens: Genetik, nutrition, psykologi

Etik-utvecklare
Att hitta och kommunicera företagets högre syfte genom en kombination av ekonomi och filosofi kommer att bli etikutvecklarens roll.

Exempel på kompetens: Ekonomi, etik, filosofi

Molnvakt
Hur kan de växande mängderna känslig data i molnet hållas säker? Med en molnvakt som tar fram och sköter företagets molnlösning för att balansera de hållbara, säkerhetsmässiga och kommersiella aspekterna, skriver TRR.

Exempel på kompetens: Programmering, it-säkerhet

Gig-manager
När antalet egenföretagare och frilansare växer behövs, enligt rapporten, "en gig-manager" som ser till att de får kontiunerliga uppdrag och säkerställer balansen mellan privat- och arbetslivet

Exempel på kompetens: Ekonomi, juridik, arbetslivshälsa

Distansare
Ska bland annat arbeta med installationer, reparationer och utbildning på distans, med hjälp av augmented reality och virtual reality.

Exempel på kompetens: Pedagogik, kunskap inom AR/VR

Läs även: Lista: 11 hetaste jobbtitlarna 2019

I samband med rapportlanseringen utlyses även praotjänster inom TRR:s föreslagna framtidstyrken, bland annat som robotpersonlighetsdesigner på Furhat Robotics, som kulturflätare på Coor, som oldfluencer för Svante Nybyggars eller som vertikalodlare på Urban Oasis. Praoperioden kommer att omfatta 1-3 dagar i slutet av mars.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST