Fotograf: Pixabay

Miljoner samtal till 1177 Vårdguiden låg öppna på nätet – ”värsta integritetshaveriet i mannaminne”

Har du ringt 1177 för sjukvårdsupplysning någon gång sedan 2013? Då finns det en risk att ditt inspelade samtal legat ute på nätet för vem som helst att lyssna på.

Telefonsamtal som ringts till vårdupplysningsnumret 1177 Vårdguiden sedan 2013 och som har tagits emot av en viss entreprenör har legat ute på en webbserver öppna för vem som helst att lyssna på. Det rapporterar Computer Sweden.

Det är sammanlagt 2,7 miljoner inspelade samtal som hanterats av vårdentreprenören Medicall som Computer Sweden hittat på en server helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet. Bolaget är en underleverantör till Medhelp som tar emot samtal till 1177, och som i sin tur har avtal med 1177 Vårdguidens huvudman Inera.

Det är främst under obekväma tider som samtalen skickats till Medicall, som har sitt säte i Hua Hin i Thailand.

Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng kallar skandalen för ”det värsta svenska integritetshaveriet i mannaminne”, och skriver att händelsen nu behöver utredas grundligt av myndigheterna.

Hur länge ljudfilerna legat öppet tillgängliga kan Computer Sweden inte svara på, och det är även okänt vem eller vilka som kan ha fått tillgång till samtalen.

Mer läsning: Experten: Vi måste bli bättre på cybersäkerhet – utan att sätta krokben för digitaliseringen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST