Fotograf: Pexels

Oscar Properties smög ut vinstvarning i fredags – nu faller aktien fritt på börsen

Här är domen efter bostadsutvecklarens vinstvarning – och andra börsnyheter du behöver ha koll på.

Börsen höll sig vid lunchtid på måndagen under nollstrecket, men indexrörelserna var små. Inom banksektorn rapporterades insiderköp hos Nordea, medan Handelsbanken för första gången utsett en kvinna till ny högsta chef.

Bettingbolag drog till sig intresse sedan den norska lotteriinspektionen krävt stopp för överföringar till norska spelare via speloperatörer baserade på Malta.

Omkring klockan 13.50 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 1.582 och aktier för 8,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten höll sig franska CAC 40 på ett litet plus medan tyska DAX och brittiska FTSE 100 backade marginellt.

Nordeas vd Casper von Koskull har köpt aktier i banken för nära 19 miljoner kronor. I en intervju med Bloomberg News slog bank-vd:n fast att 2019 ska bli ett vändningens år.

"Min ambition är att vi ser ökade intäkter och minskade kostnader", sade Casper von Koskull. Nordea-aktien handlades upp 0,9 procent.

Rivalen Handelsbanken får en ny vd i internrekryterade Carina Åkerström, som tillträder vid stämman i mars då Anders Bouvin går i pension. Beskedet gav ingen tydlig kursreaktion och Handelsbanken var blygsamma 0,1 procent upp. De två övriga storbankerna, SEB och Swedbank, var ned 0,5 procent vardera för dagen.

Speloperatörerna Kindred och Betsson gick åt skilda håll. Norska lotteriinspektionen kräver att landets banker stoppar överföringar till norska spelare via tredje part från Maltabaserade speloperatörer som saknar licens i landet. Lotteritillsynet har sedan i höstas skickat varningar till sex Maltabaserade spelbolag som myndigheten menar bedriver olagligt spel. Enligt tidningen Times in Malta finns svenska Betsson och Kindred bland dessa, liksom Oslonoterade Gaming Innovation.

Enligt Betssons vd Pontus Lindwall kommer dock inte kraven att påverka hans bolag.

"När bankerna ombads stoppa transaktionerna 2017 så påverkade det inte oss, och det här kommer inte att påverka oss nu heller", säger Pontus Lindwall till Nyhetsbyrån Direkt.

Kindred tappade 4,2 procent medan Betsson stod emot och steg 1,4 procent. I Oslo var Gaming Innovation ned 1,5 procent.

Finlandsbaserade gamingbolaget Nitro Games ökade förlusten i fjärde kvartalet och ska minska sin personalstyrka. Aktien föll brant och tappade hela 40 procent av sitt värde.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties överraskade i fredags kväll med att lägga fram sin rapport i förtid. Omsättningen under fjärde kvartalet mer än halverades och rörelseförlusten växte till 256 miljoner. Oscaraktien föll drygt 15 procent och även andra bostadsutvecklare tappade, om än med betydligt mindre siffror. Bonava och Magnolia sjönk 2,8 respektive 2,4 procent, medan JM backade 1 procent.

Ett par insideraffärer satte avtryck i kurserna. Kambis medgrundare och storägare Anders Ström har sålt för drygt 12 miljoner kronor i bettingoperatören och aktien föll 4 procent.

Energibolaget Climeons grundare och tekniske chef Joachim Karthäuser har sålt aktier i bolaget för nära 15 miljoner kronor, och styrelseledamoten Stefan Brendgen har sålt en lika stor post. Aktien sjönk 8,4 procent.

Några rekommendationsändringar fick också effekt i kurslistorna. Atrium Ljungberg har fått en höjd rekommendation av Kepler Cheuvreux, till köp från behåll, och stärktes 2,8 procent. Catena Media gick åt andra hållet och tappade 2,4 procent sedan Börsveckan dragit ned aktien till avvakta. Tidningen satte samtidigt köp på Duroc, som svarade med att lyfta drygt 5 procent.

Lundin Mining handlades upp 3,8 procent till 46:34 kronor, efter att Handelsbanken Capital Markets dragit upp gruvaktiens riktkurs till 55 kronor från tidigare 50.

För ovanlighetens skull kommer ingen marknadsvägledning från USA på måndagseftermiddagen, då landets börser håller stängt på grund av President's day. Även Torontobörsen har helgstängt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST